13 November 2017

Ramon Mangold maakt foto's met zijn hart

Ga naar overzicht

Deel op:

Katholiek Brabant’ zo heet het dikke fotoboek dat de Bredase fotograaf Ramon Mangold (36) dinsdag 7 november presenteerde in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Ramon fotografeert ook voor de dominicanen en nam daar foto’s van op in het boek.

Het boek is een weerslag van tien jaar katholiek leven in al zijn facetten in de provincie Noord-Brabant. Mangold begon zijn project in 2006 met de bisschopswijding van Mgr. Van den Hende, toen de bisschop van Breda.

&Die nam een van de eerste exemplaren van het boek in ontvangst en prees Mangold voor zijn wijze van fotograferen: &Je maakt foto’s met je hart’, aldus Van den Hende.

Ook co-auteur en de hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad Anton de Wit was lovend over het werk van Mangold. &Zien we hier de kroniek van dingen die over tien jaar verdwenen zijn? Nee. Ik zie er meer de wedergeboorte van een vitale kerk in. De kerk is meer dan de som der stenen waaruit hij is gemaakt.’

Deze foto van de professieviering van Michael en Thomas in 2016 in Zwolle staat in het boek.

Afgelopen september maakte Ramon Mangold onder meer deze foto bij de professieviering van Richard en Augustinus in Rotterdam.

In het boek is een ook een plek voor dominicanen ingeruimd. De broeders Richard Steenvoorde en Michael-Dominique Magielse hebben beide hun wortels in het bisdom van Breda, waar ze zijn opgegroeid en seminarist zijn geweest.

Het boek verhaalt hoe zij vanuit het Bredase uiteindelijk hun weg vonden in de Orde der Predikers. Onder meer foto’s van hun professievieringen in Rotterdam en Zwolle zijn in het boek terug te vinden.

Ramon Mangold won de zilveren camera in 2016 voor zijn portret van bisschop Gerard de Korte. Hij fotografeerde bij diverse dominicaanse activiteiten de afgelopen jaren, zoals bij een bezoek aan de Dominicuskerk Amsterdam en het bezoek aan Brielle in het jubileumjaar.

Het twee kilo wegende boek &Katholiek Brabant’ met 320 pagina’s is te koop via Bestel@ramonmangold.nl.

De expositie in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden duurt nog tot 7 januari 2018.

Zie ook: www.ramonmangold.nl