22 November 2017

Over wijze en dwaze meisjes en onze olielampen

Ga naar overzicht

Deel op:

iet alles kun je delen.

Hans Schoorlemmer is pastor in de Dominicanenkerk in Zwolle.

Op de dag over Grenzeloos Leven, hier in ons klooster, vertelde een mevrouw, hersteld van een tumor, hoe goed het kopje soep van een buurvrouw haar had gedaan. Het had haar ook een nieuwe weg gewezen. Ze was attenter gaan leven. Vroeg zich niet meer af of het stom om een pannetje naar te buren te brengen…

Deze vrouw ontving olie, deelde olie.

Terug naar de wrevel, naar de harde kant van de gelijkenis. De verstandige meisjes delen niet met de dwazen en de dwazen kloppen vergeefs op deur.

Misschien is het waar dat je bepaalde olie niet kunt delen, dat je zelf moet tanken.

Niet alles kun je delen… een relatie aangaan, hulp zoeken en vooral op hulpaanbod ingaan kun je alleen zelf, je relatie met God, werken aan een betere wereld. We kunnen elkaar aansteken, maar je zult toch zelf op weg moeten gaan.

Ik houd het erop dat het evangelie ons wakker willen schudden, ons waarschuwen voor die bittere realiteit van de gesloten deur, ons vooral aanmoedigen je olie, dat wil zeggen dat waar je echt van leeft, niet te verwaarlozen.

*

Uit de overweging van pastor Hans Schoorlemmer in de Dominicanenkerk in Zwolle. Klik hier voor de hele tekst en hier voor het preekarchief van de kerk.

Over de inspiratiedag Grenzeloos Leven verscheen deze kleine aftermovie: