15 November 2017

Lezing: elkaar helpen bij verlies en verdriet

Ga naar overzicht

Deel op:

e Vlaamse emeritus-hoogleraar en auteur Manu Keirse hield op 4 november in Het Steiger in Rotterdam een spiritualiteitslezing, nu in z’n geheel terug te kijken en te luisteren.

Het was een prachtige middag voor zo’n 50 mensen, schrijft Jan van Duijnhoven o.p., een van de organisatoren namens Dominicaans Rijnmond. ‘Veel van de inzichten van Manu Keirse werden aangevuld met ervaringen uit zijn levenswerk. In zekere zin was hij een levend boek!’

Prof. Keirses bekendste boek Helpen bij verlies en verdriet heeft een heruitgave gekregen. Zijn belangrijkste pleidooi is dat we rouw niet moeten verwerken maar doorleven. ‘Mensen waren dankbaar en sommigen zelfs ontroerd over deze middag.’

Prof. Manu Keirse is emeritus hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven en hoogleraar aan de Benelux-universiteit te Eindhoven. Hij sprak over omgaan met rouw, zowel als rouwende zelf als voor de naasten.

Manu Keirse schreef verschillende boeken over verlies en verdriet die veel worden verkocht. Zijn boeken werden in 2006 in Polen bekroond met de Feniks-prijs, omdat ze in Polen de dood uit het taboe hebben gehaald.

Enkele van zijn bekende publicaties zijn :

Zie de mens. Pleidooi om anders naar elkaar te kijken. (Lannoo, Tielt, 2014)

Later begint vandaag. Antwoorden over de laatste levensfase, palliatieve zorg en euthanasie (Lannoo, Tielt, 2011).

Van het leven geleerd. Levenslessen over verlies en verdriet (Lannoo, Tielt, 2011, 5de druk).

Kinderen helpen bij verlies. Een boek voor al wie van kinderen houdt (Lannoo, Tielt, 2010, reeds 11de druk)

Verlies van een prille zwangerschap (Lannoo, Tielt, 2010)

Helpen bij ziekte en pijn. Een gids voor de patiënt, het gezin en de hulpverlener(Lannoo, Tielt, 2009, 4de druk)