16 November 2017

KNR-studiedag 'De prijs van de vrede'

Ga naar overzicht

Deel op:

p dinsdag 14 november kwamen in ’s Hertogenbosch een honderdtal geïnteresseerden samen om na te denken over geweldloosheid en rechtvaardige vrede in het kader van het gekozen jaarthema van de Konferentie Nederlandse Religieuzen. De dag was mede georganiseerd door het DSTS.

Prof. Manuela Kalsky droeg haar toespraak op aan de in juli van dit jaar overleden dominicaan André Lascaris, die zich intensief met vredeswerk heeft beziggehouden.De bijdragen aan de studiedag waren afkomstig van de verschillende wetenschappelijke instituten, verbonden met de religieuzen in Nederland. Aan bod kwamen thema’s als de verhouding tussen pacifisme en geweldloosheid, de relatie tussen actie en contemplatie, de nood aan compassie en medeleven, openheid voor diversiteit en zelfreflectie over eigen gevoelens van onvrede.

Vanuit het DSTS sprak Manuela Kalsky, in herinnering aan Andre Lascaris die van een theoretische kennis over en praktische inzet voor deze thema’s zijn levenswerk maakte. Vertrekkend vanuit de gebeurtenissen van Srebrenica en haar impressies aan een beklijvend bezoek hieraan, bleef ze stilstaan bij de vraag van de rol van religie(s) in geweld.

In het boek De prijs van de vrede is een bewerkt artikel van André Lascaris uit 1996 opgenomen: ‘Vergelding en vergeving in bijbels-theologisch perspectief’.

Lees het hele verslag op de website van Dominicaans Studiecentrum DSTS.

Lees hier meer over het gepubliceerde boek De prijs van de vrede.