23 Oktober 2017

'We aanbidden niet Moloch, Baäl of Mammon'

Ga naar overzicht

Deel op:

e geloften van armoede, gehoorzaamheid en kuisheid hebben niets met burgerlijkheid, vroomheid of angst te maken.

Dat leerde zr. Holkje van der Veer o.p. van haar medebroeder Karl Derksen. Een mini-podcast uit Zin in Weekend.

‘Mijn medebroeder Karl Derksen zei, in de jaren 60 van de vorige eeuw: “We aanbidden niet Moloch, de god van oorlog en geweld. Niet Baal, de god van macht en seksualiteit en niet Mammon, de god van het geld”.

(…) Ik ben een religieus, net als hij. En net als hij heb ik drie geloften gedaan: die van armoede, gehoorzaamheid en kuisheid. Karl herinnert mij eraan dat dit niets met burgerlijkheid, vroomheid of angst te maken heeft.

Leven volgens het evangelie betekent: kritisch zoeken naar hoe macht, bezit en seksualiteit werken, want we willen een samenleving waarin iedereen van belang is, waarin alles meetelt. Geloven gaat niet over mijn geluk, maar over een toekomst waarin ieder mens in vrede kan meebouwen aan onze aarde.’

*

Elke zaterdag rond 18.55u, aan het einde van het KRO-NCRV-programma Zin in Weekend op Radio 5: een dominicaanse overpeinzing.

Klik hier voor meer fragmenten.

Achtergrond: In Memoriam Karl Derksen o.p.

karl derksen

Karl Derksen o.p., 1937-2002