25 Oktober 2017

Vijf liefdestips van br. Wijbe Fransen

Ga naar overzicht

Deel op:

at weet een kloosterling over liefde? Nou, meer dan je denkt.

Wijbe Fransen o.p.

Ik heb ruim twintig jaar echtparen op Aruba begeleid: zowel jonge mensen die zouden gaan trouwen als meer ervaren stellen.

Dit werk kwam voort uit de constatering dat veel huwelijken leeg, eentonig, zonder bezieling waren.

Tip 1 – Heb aandacht voor de communicatie. Niet alleen voor wat je zegt, maar ook over hoe je het doet, je gebaren, lichaamshouding en timing. Heb je alleen kritiek of zeg je ook wat je waardeert? Maak je ruimte voor elkaar? Durf je elkaar met mildheid te zien?

Tip 2 – Vul elkaar aan… vanuit gelijkwaardigheid. Heel belangrijk, zeker wanneer machismo welig tiert. Houdt rekening met elkaars rechten en mogelijkheden. Doe dingen samen, maar laat elkaar ook ruimte.

Tip 3 – Liefde is meer dan een gevoel, liefhebben is ook een besluit je eraan te wijden. Je moet het willen, telkens opnieuw. Oefen om steeds weer ja te zeggen, juist als je elkaar niet snapt of moeilijker te verdragen vindt.

Tip 4 – Liefde is groter dan jouw of jullie liefde. Het is niet je bezit. Ook ik als celibatair en kloosterling leef van en voor de liefde. Ik heb ervoor gekozen en doe dit nog steeds. Liefde is leven in openheid en empathische communicatie oefenen.

Tip 5 – Nodig Christus uit in je relatie. Pardon? Nee, probeer het eens. Lees samen uit de Schrift, bid samen, trouw in zijn naam.

Je relatie wordt gedragen, ook als je het even niet meer weet. En Christus inspireert met zijn woorden en daden van genezende aandacht, zorg en vergeving. 'Dit is mijn opdracht: hebt elkaar lief, zoals ik jullie heb liefgehad.’

*

Deze liefdestips gaf Wijbe Fransen o.p. tijdens de eerste editie van Kloosterkost in het Dominicanenklooster Zwolle: mensen komen naar het klooster voor een moment van bezinning en een eenvoudige aanschuifmaaltijd.

Bron: kloosterzwolle.nl.