03 Oktober 2017

Vier nieuwe lekendominicanen

Ga naar overzicht

Deel op:

ans Hamers, Dominicus Kamsma, Suzanna Louwerse en Wilma Schuring doen op zondag 29 oktober professie als lid van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland. Wij stellen de nieuwe lekendominicanen hieronder aan u voor.

Hans Hamers

Hans Hamers

(57, uit Nijmegen) studeerde cultuur- en godsdienstpsychologie in Nijmegen, werkte daarna in de automatisering, vervulde staffuncties en was managementondersteuner in het bedrijfsleven en een ziekenhuis.

Hans: “Dertien jaar geleden stond dat werk me zo tegen dat ik theologie ging studeren. Daarmee kwam mijn geestelijk leven langzaam weer op gang, en steeds sneller toen ik geestelijk verzorger werd en pastoraal werker. Daardoor ontstond ook de behoefte om spiritueel vaster grond te zoeken.”

Omdat hij woont en kerkt in een voormalige dominicanenparochie, daar het 800-jarig bestaan van de Orde werd gevierd en hij er inspirerende dominicaanse mensen ontmoette, werd naar zijn zeggen de keuze voor de DLN haast onvermijdelijk: “En hier ben ik dan, vol verwachting.”

Hans is getrouwd en vader van twee jongvolwassen kinderen.

Dominicus Kamsma

Dominicus Kamsma

(54, uit Bolsward) studeerde economie, recht en financieel management en werkt als directeur van een onderwijsinstituut van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Hij volgde de pastorale school en een voorgangerscursus, gaat voor in vieringen in zijn parochie en is voorzitter van de Parochiële Caritas Instelling.

Dominicus: “Wat mij in de Orde sterk aanspreekt, en ook bij mij past, is contemplatie. Voor mij betekent dat je door studie, gebed, vorming en kritische beschouwing van kerk en samenleving de ‘tekenen van deze tijd’ analyseert en in wisselwerking met verhalen uit de Bijbel en christelijke traditie leert te begrijpen.”

“In de DLN wil ik dat samen met anderen doen en vervolgens de resultaten van contemplatie aan anderen verkondigen. Hoe dat eruit gaat zien, ga ik nog wel ontdekken.” Dat past bij zijn levensmotto: “Mijn leven is een pelgrimage, geen bestemming.”

Dominicus is getrouwd en vader van drie uitwonende dochters.

Suzanna Louwerse

Suzanna Louwerse

(48, uit Apeldoorn) studeerde maatschappelijk werk, theologie, religiewetenschappen en geestelijke verzorging. Als consulent maatschappelijk activering vormen psychiatrie en zingeving, armoede en vrijwilligers in inloophuizen haar aandachtsterreinen.

Eerder werkte zij zeven jaar als jongerenwerker in het dominicanenklooster in Zwolle. Suzanna: “Die periode is vormend geweest voor mijn verdere leven en werk.”

Nu treedt zij toe tot de DLN, omdat zij zich “wil verbinden aan een gemeenschap. Om geïnspireerd te blijven, ook voor mijn huidige werk. De dominicanen spreken me aan in het samen zoeken naar echtheid en waarheid. Met één been in de samenleving, en het andere been in studie en gebed. Ik hoop dat we op die wijze samen gevoelig blijven en woorden geven aan wat ons raakt en lief is.”

Suzanna roeit in een damesteam op het Apeldoorns Kanaal en kweekt in haar moestuin vergeten groenten. Ze is getrouwd met Gert-Jan met wie ze sinds afgelopen zomer zorgt voor een pleegdochter van bijna 14 jaar.

Wilma Schuring

Wilma Schuring

(48, uit Kampen) heeft een muzikale, economische en theologische opleiding. Momenteel werkt zij in de hulpverlening.

Aan haar tijd op het conservatorium hield ze een grote voorliefde voor gregoriaanse muziek over, aan haar studie theologie een liefde voor traditie en liturgie.

Wilma: “Toen ik 20 jaar was heb ik voor de eerste keer de dominicanen leren kennen. Het duurde nog wel even voordat ik besefte dat ik daar thuishoor. Het Dominicanenklooster Zwolle voelt ook als mijn thuis.”

“Dominicaan-zijn is voor mij een levend geloof; in mijn werk probeer ik dat ook handen en voeten te geven. Ik voel me dan ook zeer thuis bij de denkbeelden van de dominicaanse pater Lataste, een van de oprichters van congregatie van de Dominicanessen van Bethanië: Bij God mag je steeds opnieuw beginnen, er is steeds een nieuwe weg mogelijk.”

“Ik hoop dat ik ook zo naar mensen kijken mag en dit in praktijk mag brengen, zowel privé als in mijn werk.”

Wilma is moeder van twee zonen.

*

Zie Professiefeest DLN op 29 oktober in Utrecht

Meer weten over de lekendominicanen? Klik hier!