16 Oktober 2017

Magister en zijn socius op bezoek in Nederland

Ga naar overzicht

Deel op:

ezer dagen brengen Bruno Cadoré, de magister van de Orde, en zijn socius voor Noordwest-Europa Alain Arnould een kort bezoek aan de Nederlandse dominicanen. De focus ligt op het gesprek tussen de generaties in de provincie.

Bruno Cadoré, magister van de Orde sinds 2010.

Bruno Cadoré begon in 2010 aan zijn negenjarige periode als magister van de Orde. Gewoontegetrouw bezoekt de hoogste overste van de dominicanen aan het begin en aan het einde van zijn termijn alle dominicaanse provincies over de hele wereld.

In januari 2013 was hij in Nederland, een provincie die toen gekenmerkt werd door afbouw. Br. Bruno en zijn toenmalige socius Vivian Boland schreven destijds een mooie brief aan hun oudere Nederlandse broeders, met bemoediging en aanmoediging, o.a. om ook eens kennis te maken met jongere broeders in studentaten in Mainz, Rijssel, Oxford en Dublin.

Want de jonge generatie dominicanen is voorbij de polarisatie van ‘conservatief’ en ‘progressief’, bepleitten de magister en zijn socius destijds. ‘Wij denken dat het een zeer goede zaak zou zijn – in feite essentieel – als jullie hen zouden leren kennen en naar hun vragen zouden luisteren.’

Sindsdien is in Nederland een andere situatie ontstaan. In maart 2013 kozen de Nederlandse broeders hun jongste lid, René Dinklo, tot provinciaal overste. Sinds die tijd zijn er jonge mannen ingestroomd, momenteel zijn er acht jongere dominicanen in vorming, in leeftijd variërend van begin 20 tot begin 50.

De Waalse Belg Alain Arnould, die goed Nederlands verstaat, is van 14-19 oktober in Nederland. Hij is sinds mei van dit jaar socius (medebestuurder) voor Noordwest-Europa. Hij bezoekt de communiteiten van Zwolle, Rotterdam, Huissen en Berg en Dal.

br. Alain Arnould o.p.

Bruno Cadoré is van de avond van 16 oktober tot de 19e oktober in ons land. Hij bezoekt Huissen en spreekt met het consilie (bestuur) van de provincie in Berg en Dal. Op woensdagmiddag 18 oktober is een ontmoeting met leden van de dominicaanse familie voorzien.

Huissen is het klooster waar momenteel het studentaat van de Nederlandse dominicanen is gevestigd: na het noviciaat in het Engelse Cambridge wonen en studeren de jongere dominicanen hier. Het zoeken naar de gezamenlijkheid van de verschillende generaties vindt hier het meest intensief plaats en dat gaat met horten en stoten. Bovendien heeft prior Gerard Braks onlangs in overleg met de communiteit en de provinciaal overste besloten dat hij zijn periode als prior niet afmaakt. Hij heeft zijn taak inmiddels neergelegd en heeft een andere woonplek gevonden.

In die situatie is het bezoek van de magister bemoedigend, vertelt provinciaal overste René Dinklo. Br. Bruno is een man die staat voor broederlijk overleg, voor het delen van zorgen en het samen zoeken naar perspectief. ‘Het naar elkaar zoeken van de generaties gebeurt in de hele Orde’, zegt René, ‘maar bij ons is er zo lang niemand ingetreden dat de afstand tussen de generaties veel groter is dan gemiddeld.’

*

Eerder verscheen:
Belg is nieuwe socius voor Noordwest-Europa (2017)
Complimenten en aanmoedigingen na visitatie (2013)