05 September 2017

Zwolse tas: 'Ik word gedragen'

Ga naar overzicht

Deel op:

k leef dankzij de goedheid van anderen.’

Jan Groot met de nieuwe tas van het Dominicanenklooster in Zwolle.‘Ik word gedragen’ wil ook zeggen: ik leef dankzij de goedheid van andere mensen. Dat is ook iets om ongelofelijk dankbaar om te zijn: dat er mensen zijn op wie we kunnen bouwen.

Dat klinkt misschien als een enorme gemeenplaats: dat is nogal wiedes, ‘mensen hebben mensen nodig’, zo zit de schepping in elkaar, dat is nou net sámen leven. Maar stel je voor dat ze onder de zon niet of niet meer bestonden: menselijke betrokkenheid bij elkaar, onderlinge steun en solidariteit, goede wil die handen en voeten krijgt, hoofd en hart.

Stel je voor: een algemene staking van alle mensen van goede wil. Dan lagen de sportverenigingen plat en de kerken, de natuurbescherming en de voedselbanken, zoveel activiteiten en evenementen, noem ze maar op!

En het zijn vooral die tallozen die – vaak achter de schermen – de boel aan de gang houden, en er iedere keer maar weer zijn (ook in een klooster of ander leefverband). Heel eenvoudige mensendingen kunnen mateloos belangrijk zijn.

*

Uit de overweging van Jan Groot in de kerk van het Dominicanenklooster Zwolle op 27 augustus 2017. Lees hier de hele tekst.