06 September 2017

'Wij mogen aan iets nieuws bouwen'

Ga naar overzicht

Deel op:

ondag 10 september spreekt broeder Richard Steenvoorde in 'Het Steiger’ in Rotterdam de eeuwige professie uit, de eerste eeuwige professie bij de Nederlandse dominicanen sinds 1998. Greco Idema van Nieuw Wij maakte een vraaggesprek.

Lees het hele vraaggesprek hier op de website van nieuwwij.nl. Lees hieronder het laatste deel.

Kijkend naar de Nederlandse samenleving, waarvan denk je dan: daar moeten we als dominicanen zeker iets mee doen?

‘Ik merk onder jongeren en studenten waarmee ik contact heb een grote honger naar kennis en verdieping over de grote vragen van het leven. Wij zijn een orde waar je die vragen in alle openheid en kwetsbaarheid mag stellen.

Dat ideaal hebben we misschien niet altijd waar kunnen maken in het verleden, maar het kan ons nog steeds inspireren. Ik denk daarom dat studentenpastoraat en pastoraat voor jonge professionals een van onze nieuwe hoofdtaken zou moeten zijn.’

Hoe zou dat pastoraat voor jonge professionals er concreet uit moeten zien?

‘Onze medebroeders in België hebben twee studentenkroegen geopend (Louvain-la-neuve en Luik), die meer zijn dan alleen een kroeg. Er wordt ook gebeden en gediscussieerd. Op openingsdagen zitten ze stampvol. Ik vind dat een interessant model.’

Waar maak je je zorgen over qua ontwikkelingen in de samenleving? 

‘Onze samenleving komt op mij ongeduldig over. Er is geen tijd voor verdieping en nuance in maatschappelijke discussies. We weten niet zo goed waar we vandaan komen (onze geschiedenis). En ook over wat we als samenleving willen zijn, is niet helder. Iets meer geduld met elkaar en met ons zelf zou goed zijn.

Richard Steenvoorde in 2016 in Brielle. Foto Ramon Mangold.

Het is niet verkeerd om een spanning tussen verschillende visies op het goede leven een tijdje uit te houden. Als we er van alle mensen uitgaan dat zij het goede leven met net zo veel passie zoeken als wijzelf, dan moeten we in de uitwisseling van ideeën samen wijzer kunnen worden.

Dat vraagt om geduld, verdieping in onze eigen standpunten, net zo goed als goed luisteren naar anderen voordat we spreken. Tegelijkertijd moeten we niet naïef zijn. Visies die er uit bestaan dat het goede leven voor de een betekent dat de ander zijn of haar menselijke waardigheid verliest moeten op inhoud bestreden worden.’

Wat bedoel je concreet?

‘Ik denk vooral aan doorgeschoten utiliteits-denken – bent u nuttig voor de samenleving? – of marktdenken – ‘u bent te duur voor de samenleving’ – of vijanddenken – onze tegenstander is geen mens, en dus is alles toegestaan.’

Hoe kijk je naar de toekomst van de dominicanen in Nederland? Waar word je enthousiast van, waar droom je van?

‘Ik ben eerlijk gezegd niet zo’n dromer. Maar wie goed oplet, kan zien hoeveel er in de afgelopen vier jaar al veranderd is binnen de Nederlandse dominicanen. Naast de afbouw, die doorgaat, is er een voorzichtig proces begonnen van opbouw.

door Greco Idema. Klik op de foto voor auteurs-informatie.

Dat de broeders dit avontuur aandurven, en dat er jonge, en iets minder jongere, mannen zijn die dit avontuur mee aandurven gaan, inspireert mij enorm. In combinatie met de grote steun die we als nieuwe generatie van broeders uit binnen- en buitenland krijgen, durf ik dit avontuur wel aan.

Terwijl om ons heen kerken sluiten, mogen wij aan iets nieuws bouwen. Onverwacht gaat het verhaal verder.’

*

Lees het hele vraaggesprek hier op de website van nieuwwij.nl

Klik hier voor informatie over de professieviering van Richard en Augustinus.