28 September 2017

Vietnamese dominicanen in Canada (1)

Ga naar overzicht

Deel op:

ijdens hun vakanties in de Canadese stad Edmonton gaan Angela Nguyen-Bruens en haar man op zondag naar een Vietnamese viering met een dominicaanse voorganger. Verslag van een dominicaanse spoorzoeker.

Angela Nguyen-Bruens woont in Zwolle en is aspirant-lekendominicaan. Haar man is van Vietnamese afkomst. Dat land kent een van de snelst groeiende provincies van de dominicanen wereldwijd. Ook elders in de wereld zijn Vietnamese dominicanen actief. 

Op bezoek bij familie in Edmonton (Canada) bezoeken mijn man en ik elke zondag een Vietnamese viering. In 2013 ontdekten we dat de voorganger daar een Vietnamese dominicaanse pater is. In een gesprek vertelde hij dat in Calgary het dominicaanse klooster staat, van waaruit hij gezonden wordt naar de parochie in Edmonton.

Angela Nguyen-Bruens (midden) na een zondagse viering.

Het kerkgebouw is van de bisschop, maar de gemeenschap wordt gedragen en gevoed door de dominicanen. In 2015 heeft de Vietnamese gemeenschap een ander kerkgebouw gekocht, waar meer mensen in konden. Voorheen was dit de St. Angela Merici parochie, maar nu is het omgedoopt tot de Queen of Martyrs.

In het gebouw vind je beelden van de Heilige Martin De Porres o.p. en van Maria. In een ruimte naast de kerk, hangen portretten van paters die de afgelopen jaren zijn voorgegaan in deze bloeiende parochie, maar ook een prachtig schilderij als aandenken aan het 800 jarig jubileum van de orde.

0109

De parochie is een grote actieve gemeenschap van vele leken, bestaande uit alleen maar Vietnamezen. Elke zaterdag en zondag is er een viering, die door een groot koor ondersteund wordt en door vele vrijwilligers die meehelpen. Ook is er elke ochtend om 8.00 uur een viering.

Op zondag 13 augustus, Maria Hemelvaart, was er een viering met zes paters, van wie er vijf waren overgekomen uit het klooster in Calgary. Na de viering werd de gehele rozenkrans gebeden, met de monstrans op de altaartafel.

Een bijzonder moment.

Angela Nguyen-Bruens

*

Zie ook www.dominicans.ca/

Neus hier door de rubriek dominicaanse sporen