09 Augustus 2017

Sporen in Ǻrhus, Oslo en Lübeck (3)

Ga naar overzicht

Deel op:

p reis naar familie in Noorwegen vonden Frans en Toke van der Heijdt uit Zwolle deze zomer dominicaanse sporen in ?rhus (Denemarken), Oslo (Noorwegen) en Lübeck. Een drieluik, met vandaag een fascinerende klok in de Duitse stad Lübeck.

Na het familiebezoek gingen wij via Zweden en Duitsland terug naar huis. Onze laatste overnachting was in de prachtige stad Lübeck met die indrukwekkende Holstentor en veel andere zeer fraaie bouwwerken. Een waarlijk verrassende afsluiting van onze reis.

Bij ons rondje stad kwamen wij ook in de St. Marienkirche, een Evangelisch-Lutherse kerk van kathedraalachtige omvang: lengte 103 meter, twee torens van 125 meter.

In deze kerk is ook een prachtig astronomisch uurwerk en dat is de reden van deze inzending in de rubriek dominicaanse sporen. Dit exemplaar stamt uit de jaren 1960-1967 (levenswerk van stadsklokkenmaker Paul Behrens) ter vervanging van het origineel uit de 16e eeuw, dat bij een bombardement in 1942 verloren ging.

Op 4 augustus lezen we de naamdag van onze Dominicus.

[espro-slider id=451695]
Klik op de afbeelding voor een grotere diashow.

Tegenwoordig is 8 augustus de feestdag van de Heilige Dominicus. Hij stierf op 6 augustus, maar er is met zijn feestdag wat geschoven. Bij zijn heiligverklaring verklaarde paus Gregorius IX 5 augustus tot zijn feestdag, omdat de 6e het feest van paus St. Sixtus II was. In 1558 werd het verschoven naar 4 augustus en na de heiligverklaring van de pastoor van Ars (die op 4 augustus stierf), werd het 8 augustus. Het klooster en de basiliek van St. Dominicus in Bologna (waar hij stierf en begraven is) hebben altijd 4 augustus als de grote feestdag van St. Dominicus aangehouden

Wat staat er allemaal op de regel van de wijzerplaat bij 4 augustus van buiten naar binnen?

Astronomisch dierenriemteken G | AUGUST 4.DOMINICUS| 1994 | B.C. |19 | 3 APRIL

Verklaring:

Buitenste ring: een van de 13 astronomisch dierenriemtekens: Kreeft (Bij het origineel stonden hier de 12 astrologische tekens).

Tweede ring: G als aanduiding voor een dag van de week

Derde ring: 365 (366) dagen van het jaar: 4 augustus feest van Dominicus.

Vierde ring: jaartal (1911-2080) + zevende ring: datum = 1e Paasdag. Dus in 1994 3 april en in 2017 16 april.

Vijfde ring: BC = 2 letters geeft aan dat het een niet-schrikkeljaar betreft. Voor de data met de B in de tweede ring is dat dan voor januari en februari de zondagsletter en van maart tot en met december geldt dat voor de C.

Zesde ring: 19 = zg. gouden getal. Dit geeft de plek van dat jaar (1994) aan in de 19-jarige maancyclus, d.w.z. dat elke 19 jaar volle maan en nieuwe maan op dezelfde dag van de maand vallen. 1994 staat dus op de 19e plaats.

En zo is het wederom een reis geweest met geslaagde zoektochten naar dominicaanse sporen. Als gemeenschappelijke noemer is dit keer opvallend dat telkens weer ogenschijnlijk gesloten deuren ruimhartig en van harte worden geopend, waaruit grote gastvrijheid en vertrouwen spreken. Ook zonder het hebben van een vrijwillligersteam van gastvrouwen c.q.-heren, zoals in de kloosterkerk van Zwolle!

Frans van der Heijdt

*

Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit drieluik.

Meer dominicaanse sporen van her en der vindt u hier. Ook sporen ontdekt? Mail de redactie!