07 Augustus 2017

Sporen in Ǻrhus, Oslo en Lübeck (2)

Ga naar overzicht

Deel op:

p reis naar familie in Noorwegen vonden Frans en Toke van der Heijdt uit Zwolle deze zomer dominicaanse sporen in ?rhus (Denemarken), Oslo (Noorwegen) en Lübeck. Een drieluik, met vandaag dominicanen in Oslo, die bij de Franse provincie horen.

Tijdens ons verblijf in Vestby (Noorwegen) bezochten we ook de dominicanen en dominicanessen in Oslo. Eerst naar het Sankt Dominikus Kloster dat hoort bij de Franse provincie.

[espro-slider id=451694]
Klik op de afbeelding voor een grotere diashow.

Aangezien de kerk gesloten was, hebben wij aangebeld bij de kloosterpoort. Pater Gérard-Marie Ketterer, 79 jaar, portier van dienst, aanhoorde mijn introductie en ging gelijk de sleutel halen om de kerk voor ons te openen en de lichten te ontsteken.

Hij vertelde desgevraagd dat er momenteel 6 bewoners zijn, dat de schilderingen in kerk en voorhal alsmede het glas-in-lood gemaakt zijn door de beroemde dominicaanse kunstenaar Marie-Alain Couturier o.p. (1897-1954). Hij liet ons daarna alleen, met het verzoek bij het verlaten van de kerk bij hem terug te komen – wat later bleek de start te zijn van een rondleiding van hem door het klooster. Een zeer sympathiek bezoek.

Aansluitend gingen wij naar de contemplatieve dominicanessen in hun Maria Bebuldeseskloster in Lunden/Oslo. Zij maken deel uit van de Fédération Notre Dame des Prêcheurs, een samensmelting van soortgelijke kloosters in Frankrijk, Zwitserland en Noorwegen.

Wij wilden graag hun middaggebed van 13.15 uur bijwonen. Ruim bijtijds waren wij er. De kerk was, weliswaar onverlicht, zo waar open. Geduldig wachten wij tot het klokgelui zou beginnen en de zusters de kerk zouden betreden.

Om 13.10 uur nog steeds geen beweging, wel gepraat buiten. Ik verliet de kerk om poolshoogte te nemen en liep daarbij recht in de armen van Zuster Annelise, die net thuiskwam. Zij vertelde in haar perfecte Duits (midden jaren 50 op school geleerd) dat de zusters een paar dagen “vrij “ hadden voor o.a. retraite. Derhalve was er geen middagdienst. Wel wilde zij voor ons de lichten ontsteken. We namen hartelijk afscheid van haar.

*

Meer dominicaanse sporen van her en der vindt u hier. Ook sporen ontdekt? Mail de redactie!