04 Augustus 2017

Sporen in Ǻrhus, Oslo en Lübeck (1)

Ga naar overzicht

Deel op:

p reis naar familie in Noorwegen vonden Frans en Toke van der Heijdt uit Zwolle deze zomer dominicaanse sporen in ?rhus (Denemarken), Oslo (Noorwegen) en Lübeck. Een drieluik, met vandaag Vor Frue Kirke in ?rhus.

?rhus ligt in Denemarken, ongeveer halverwege Jutland. In onze reisgids lazen wij over een Vor Frue Kirke, een bakstenen kerk in gotische stijl en aanpalend klooster, aan het eind van de 13e eeuw door dominicanen gebouwd.

[espro-slider id=451693]
Klik op de afbeelding voor een grotere diashow.

Het was zondagochtend, kerktijd, dus wij togen ter kerke. Helaas was het gebouw hermetisch gesloten. En geen enkel leven in de brouwerij.

Oorspronkelijk noemden de dominicanen het de Sint Nicolaaskerk. Na de Reformatie werd de naam veranderd in de Kerk van Onze Lieve Vrouwe.

De kerk kent een crypte uit ±1060, die herontdekt is in 1955 en nu een plek is voor bijzondere vieringen. Het klooster is thans in gebruik als wooncentrum voor bejaarden. De kerk schijnt een bijzonder interieur te hebben met zeer fraaie muurschilderingen. Helaas, zoals gezegd, we hebben er geen blik op kunnen werpen. En zo vervolgden we onze weg.

*

Meer dominicaanse sporen van her en der vindt u hier. Ook sporen ontdekt? Mail de redactie!