07 Augustus 2017

Onmetelijke rijkdom

Ga naar overzicht

Deel op:

n de serie 'Het goede leven voor allen’ op de site van het Dominicaans Studiecentrum DSTS komt Ben Vocking o.p. aan het woord. 'Het is voor ons mensen noodzakelijk dat we op elkaar betrokken zijn en elkaar dragen. Dan krijgen we een rijkdom die onmetelijk is.’

Wat versta jij onder het goede leven voor allen?

‘Een aantal jaren heb ik in een Peruaans dorp gewoond. In dit gebied groeide de coca zeer goed. Verschillende dorpsbewoners gingen in de cocateelt. Van de coca maakten ze een pasta, de eerste stap in de productie van cocaïne. Zo werd er goud geld verdiend.

Maar het dorp stortte in. De sociale cohesie raakte zoek. Het ging alleen nog maar om geld, geld, geld en nog eens geld.

Bewonderenswaardig vind ik dat een aantal mensen niet meeging in die geldhonger. Onder deze mensen was de familie Vergaray-Gil. Dat is echt een gouden familie. Ze zijn zeer betrokken op elkaar, maar ook op anderen. Ik ben al lang weg uit Peru, maar met hen heb ik nog steeds contact. En zo ook met Sofía Zavaleta-Díaz.

Voor mij is het goede leven niet het leven waarin je materiële rijkdom hebt, maar een leven dat rijk is aan mensen die van je houden, je waarderen en belangstelling voor je hebben en dat vice versa. Het gaat erom dat we ervaren er niet alleen voor te staan, maar over en weer delen en gedragen worden.’

Klik hier voor het hele interview van Tanja van Hummel met Ben Vocking op de DSTS-website.

Ben Vocking o.p. Foto Ramon Mangold