25 Juli 2017

Kloosterbier uit Zwolle: Axes Castellum

Ga naar overzicht

Deel op:

inds korte tijd heeft Zwolle een eigen kloosterbiertje, gebrouwen door enthousiaste buurtgenoten uit de wijk Assendorp. De ketels staan in de kelder van het Dominicanenklooster, onder het koor en het orgel in de kerk.

Logo van het brouwerijtje.

Prior Jan Laan zegende het bier op Tweede Pinksterdag. ‘Hoe fijn is het om een gezegend bier te mogen brouwen’, schrijven de brouwers, die zich de ‘Assendörper Geurneuzen’ noemen.

Het bier in kwestie is Axes Castellum Zondagskind, is een fris, lichtbitter rondborstig bier, een Weizen van 4,7%. Axes Castellum is Latijn voor Assendorp. Het biertje is gebrouwen in de kelder van het Dominicanenklooster, onder het grote orgel. ‘Soms zijn we in de kelder aan het werk en dan oefent iemand op het orgel’, zei brouwer Jurgen Brinkman in dagblad De Stentor. ‘Dat geeft het brouwen extra cachet.’

De Assendörper Geurneuzen is een gezelschap dat een jaar of twaalf bestaat en allerlei activiteiten onderneemt, zoals een jaarlijks carnavalsconcert. Een vriendengroepje begon bierproeverijen te bezoeken en raakte geboeid door de mogelijkheid zelf te gaan brouwen. In de kelders van het Dominicanenklooster vonden ze een welkom onthaal, op voorwaarde dat een kloosterbiertje geschonken kan worden bij bijzondere activiteiten in het klooster.

De eerste 150 biertjes zijn gebrouwen.

Tweede Pinksterdag was de allereerste brouwdag, prior Jan Laan kwam met een handvol broeders in habijt speciaal het bier inzegenen. Een mooi, emotioneel moment’, zegt Geurneuzen-voorzitter Henk Overweg.

De brouwers en buurtgenoten van Assendorp, de wijk waarin het klooster staat, willen in de kloostertuin een kruidentuin gebruiken, de oogst ervan is bestemd voor het brouwproces. Ze werven nu vrijwilligers voor onderhoud van de kruidentuin en zorg voor de brouwerij.

In het Dominicanenklooster is inmiddels ook een maandelijkse gespreksavond voor buurtgenoten: Assendorp spreekt.

Zie ook:
www.kloosterzwolle.nl
www.geurneuzen.nl
www.biernet.nl
Axes Castellum op Facebook