30 Juli 2017

'Ik geloof omdat het waar is'

Ga naar overzicht

Deel op:

s het huidige katholicisme een gezonde religie?

Timothy Radcliffe o.p. en paus Franciscus.

‘Ik ben een groot fan van paus Franciscus, die geweldige dingen doet. Franciscus zet de kerk echt op een meer ontspannen en minder gecentraliseerd spoor. Sommige mensen verzetten zich daartegen, met name sommige oude kardinalen, maar ik denk dat Franciscus de kerk terecht op de weg van vrijheid en spontaniteit zet. En hij reikt uit naar allerlei verschillende gemeenschappen.

Is christelijk geloof een zoeken naar innerlijke vrede?

Dat is absoluut cruciaal. We leven allemaal complexe levens, we gaan door crises en conflicten en teleurstellingen. Het cruciale is of je innerlijke rust hebt. Jezus zei: “Mijn vrede geef ik jou, niet zoals de wereld het geeft, maar mijn vrede geef ik jou”. In het hart van onze levens moet er zo’n innerlijke vrede zijn.

Kun je die innerlijke vrede bereiken met oefeningen?

Je hebt houding nodig en adem en stilte. Ik denk dat stilte heel belangrijk is. In Israel hebben we een gemeenschap gesticht, een plaats van vrede, die het midden houdt tussen een joodse kibboets, een moslimdorp en een christelijk dorp. We begonnen ermee rond 1968 toen ik een jonge student was en in het centrum staat wat ze noemen het huis van stilte. Dus de drie religies komen samen om stilte te zijn. Dat was de communio.

Hoe helpt geloof je in dit leven?

Ik geloof niet omdat het me helpt. Ik ben religieus omdat ik geloof dat het waar is, omdat ik denk dat het een prachtige waarheid is die de diepste betekenis is van wat het betekent te leven.

Ik denk dat alle religie een uitnodiging is om te leven. Mozes zei: “Ik zet leven en dood voor je. Kies het leven.” Als het gezond is gaat alle religie over kiezen levend te zijn, volledig en intens levend.’

*

Uit een interview met de Engelse dominicaan en voormalige magister van de Orde Timothy Radcliffe o.p. Lees hier de hele tekst (Engels).