In memoriam

Dominicaan André Lascaris overleden

n zijn woonplaats Nijmegen is op de vroege ochtend van 6 juli dominicaan en publicist André Lascaris (77) overleden. De uitvaart is op 13 juli om 11.00u in Huissen.  

De avondwake is op woensdag 12 juli om 18.30u in de kloosterkapel van Huissen.
De uitvaart vanuit de kapel en bijzetting in de grafkelder is op donderdag 13 juli om 11.00u. 

André Lascaris werd geboren op 29 augustus 1939. Hij deed zijn professie op 18 september 1959 en werd priester gewijd op 22 juli 1965. Hij promoveerde en doceerde in Oxford en gaf ook les in Hammanskraal (Zuid-Afrika), Nijmegen en Amsterdam.

Hij was een van de oprichters en lang staflid van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving DSTS en schreef tal van boeken en een groot aantal artikelen, onder meer over het werk van René Girard en over vredeswerk.

Tot voor kort schreef hij nog artikelen voor de website meerdanikzelf.nl, genoemd naar een boek van zijn hand. De laatste bijdrage dateert van 23 mei. André werd in toenemende mate beperkt door de ziekte van Parkinson. Het typen ging niet meer, meldde hij vorige week.

De omstandigheden van zijn overlijden zijn symbolisch, zei prior Gerard Braks van het Dominicanenklooster Huissen vanmorgen. André had tot op het laatst een grote groep vrienden om zich heen.

De avond voor zijn dood had André een bedank- en afscheidsfeestje van de groep mensen die hem de afgelopen jaren op zondagmorgen reed van het verpleeghuis Berchmanianum en recentelijk Aqua Viva in Nijmegen naar de kloosterkapel van Huissen. Vervoer per gewone auto was niet meer mogelijk, het kon alleen nog per rolstoeltaxi.

Als bedankje kwam een groep mensen gisteren in de Betuwe bij elkaar om te jeu de boulen en samen te eten, aan een lange tafel. Daarbij is er iets verkeerd geschoten in André’s keel. Hij werd in zorgwekkende toestand naar het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen gebracht.

Daar kreeg hij in de loop van de nacht, in bijzijn van vrienden, familie en medebroeders, het sacrament van de zieken uit handen van prior en jaargenoot Gerard Braks. Om zes uur is hij overleden.

Nadere gegevens over de avondwake en de uitvaart volgen.

Dat hij in Gods vrede mag zijn.

Deze foto dateert van 25 september 2010, toen André samen met Manuela Kalsky het huwelijk van Cissy Pater en haar man inzegende. (Zie hieronder bij de reacties).

*

Zie ook: André Lascaris: een eigentijdse prediker

‘Ik leef graag. Ik leef nu’

André Lascaris op Wikipedia

www.meerdanikzelf.nl