05 Juli 2017

'Bom onder klooster Huissen!'

Ga naar overzicht

Deel op:

r rust vooralsnog weinig zegen op de nieuwbouw van het Dominicanenklooster van Huissen. Na een vertraging om bureaucratische redenen legde de vondst van een Engelse vliegtuigbom de bouw opnieuw stil.

Het wonder is geschied, dacht men in Huissen. Na zeven weken stilstand om bureaucratische redenen hervatte men de nieuwbouw. ‘En wat bleek: iemand had een bom gelegd onder onze gemeenschap’, schrijft een van de broeders.

Het is al een tijd geleden dat dat gebeurde: in de Tweede Wereldoorlog kwam de Engelse bom hier terecht. Ondanks het feit dat er veel gevochten werd in de regio, leed het klooster destijds weinig schade. De bom deed het nog goed, zo bleek, toen men hem tot ontploffing bracht in de polder.

Gevolg is wel dat het werk weer stilligt, tot na de bouwvakvakantie. Eerst moet onderzocht worden of er nog meer bommen liggen.

Begrijpelijk, want je mag er niet aan denken dat bij het boren van palen een tweede bom per ongeluk tot ontploffing komt. Lastig is het ook, want zowel de communiteit als het centrum moeten nu langer wachten op de ruimte die ze nodig hebben. De nieuwbouw zal onder meer drie zalen en 21 slaapkamers bevatten voor het klooster, dat jaarlijks zo’n 20.000 gasten ontvangt.

Zie ook: Nieuwbouw klooster Huissen van start