In memoriam

Zr. Raymunda Witjes in Kameroen overleden

p 1 mei 2017 overleed in haar geliefde Kameroen de Nederlandse moniale zuster Raymunda Witjes o.p., 82 jaar oud. Ze was de laatste van de zes Nederlandse monialen die op 22 december 1965 naar Afrika trokken.

Zr. Raymunda was een jaar of acht geleden nog in Nederland vanwege ziekte, maar ze wilde per se terug. ‘Ze wou onder de palmen begraven worden’, zegt zr. Tarcisia Vermeulen, priorin van de monialen in Nederland. ‘Ze was helemaal missionaris.’

De missie van de zes Nederlandse monialen heeft geleid tot het klooster van St Dominicus in Bambui, Bamenda (Kameroen), 25 zusters en enkele postulanten telt.

Yah Raymunda, zoals haar medezusters haar liefdevol aanspraken, had al lang een slechte gezondheid. Ze overleed in alle rust en is op 6 mei begraven op het kerkhof van haar klooster.

Zusters in Bambui

Priorin zr. Therese Claire vertelt op de website van de internationale orde dat de uitvaart van de oude moniale zuster opmerkelijk veel mensen aanwezig waren.

‘Er waren ongeveer 65 priesters en drie bisschoppen, en een groot aantal religieuzen en leken. Zo veel mensen had het klooster niet getrokken sinds de viering van het gouden jubileum op 28 december 2015. Hoewel niemand van haar biologische familie naar de uitvaart kon komen, heeft Raymunda een grote andere familie gekregen in Kameroen.’

Er zijn nu nog drie zusters monialen van Mariadal in leven. De zusters Benedicta, Angela en Tarcisia wonen in Nijmegen-Neerbosch. Het gaat hen, ondanks kwalen van de oplopende leeftijd, heel goed.

Dat zr. Raymunda geborgen mag zijn bij God.

*

Zie ook: The fecundity of the life of a Dominican contemplative nun

Achtergrond: 
Dominicanessen in Nederland
Dominicaanse monialen