12 Juni 2017

Over olifanten en de drie-eenheid

Ga naar overzicht

Deel op:

om je ons wéér een verhaal vertellen? Jazeker, daar begin ik mee.’

door Ernst Marijnissen o.p.

Nu kan ik mij voorstellen dat u denkt: maar als geen mens God ooit heeft gezien of gehoord, en dus jij ook niet, wat sta je dan achter de lezenaar te doen?

Misschien vraagt u zich af: kom je ons wéér een verhaal vertellen? Jazeker, daar begin ik mee, en dan volgt er nog wat. Maar eerst een verhaal.

Onlangs keek ik naar een documentaire over een kudde wilde olifanten, die op trek waren vanuit een bepaald reservaat naar een ander. Wat de meeste indruk maakte waren de beelden van de geboorte van een olifantje en de wijze waarop de moeder en de andere leden van de kudde daarmee omgingen. Wat is zo’n olifantje klein als het net geboren is en wat is de moeder groot! Als het olifantje probeert op te staan komt daar aanvankelijk natuurlijk niets van terecht. Bij elke poging gaat het onderuit.

Maar dan die moeder! U weet dat een olifantenpoot nogal omvangrijk is. Zeker, maar je weet niet wat je ziet als zij met die dikke poot heel langzaam en heel voorzichtig haar kleine zetjes geeft en ondersteunt. En als het weer niets is geworden en het jonge diertje naar de andere kant uitglijdt, komt moeder met haar slurf en legt die heel langzaam en voorzichtig om haar baby en tilt het omhoog, en zet het vervolgens op haar dikke pootjes. Als de slurf dan weer wegglijdt, valt het prompt opnieuw ondersteboven en begint alles opnieuw.

Maar opvallend is ook het gedrag van de andere olifanten. Ze bemoeien zich niet rechtstreeks met deze opvoedingsrite maar lopen er omheen alsof ze willen zeggen: als het niet lukt, zijn wij er ook nog. En als toeschouwer denk je: dat kleine mormeltje heeft alles in zich om een kolossale olifant te worden. Maar zonder de overige leden van de kudde zijn de overlevingskansen van het olifantje te verwaarlozen.

Misschien vindt u dit een mooi verhaal, maar denkt u ondertussen: wat heeft dit nu te maken met de goddelijke Drie-eenheid en onze geloofsbelijdenis dat God is: Vader, Zoon en Heilige Geest?

Ik zal het u proberen duidelijk te maken.

Lees de hele overweging van Ernst Marijnissen o.p. op de website van de communiteit van Huissen