02 Juni 2017

'Misschien is God altijd dichtbij'

Ga naar overzicht

Deel op:

k zou ook in een rijtjeshuis kunnen leven, maar hier is het leuker. In het klooster heb ik een eigen plek en ben ik tegelijkertijd onderdeel van het grotere geheel.’ Op de vernieuwde website van het klooster in Zwolle vertelt Jozef Essing over zijn leven als religieus.

In 1991 ben ik naar Zwolle gekomen als prior, de overste van het klooster. Hier was de verbinding met gewone mensen heel sterk door de combinatie met de kerk. We zijn een predikersorde die het oude woord en het leven nu verbinden.

We kijken minder naar het leven van Dominicus dan naar zijn opdracht: prediking. Preken is een brug slaan tussen de traditie en het nu. Ik leef me ín, zowel in het oude boek als in de onderliggende emoties van mensen en bij de dingen waar ze mee bezig zijn.

(…) Als je niks meer te verliezen hebt, staat er niks meer tussen jou en God. Als we kwetsbaar zijn, vallen alle maskers en schijnvertoningen weg. Misschien is God altijd wel dichtbij, maar staat er zoveel tussen. Waar jij op dit moment ook bent, daar is God ook.’

Foto van de website van Dominicanenklooster Zwolle

Klik hier voor het hele portret van Jozef Essing o.p. 

Klik hier voor andere ontmoetingen met dominicanen (v/m)