15 Juni 2017

Merkwaardig artikel over dominicanen Curaçao

Ga naar overzicht

Deel op:

De orde der dominicanen sloot de Curaçaose volksmassa uit van goed onderwijs’, schrijft Trouw vandaag. &Reden voor de instabiliteit van nu’. Dominicaan Antoon Boks, die lang op de Antillen leefde, is verbaasd.

Het artikel in Trouw op 15 juni (p. 7) is geschreven naar aanleiding van een promotie-onderzoek van historica Margo Groenewoud aan de Universiteit Leiden. Haar dissertatie heet &Nou koest nou kalm’ en gaat over de sociale ontwikkelingen op Curaçao in de 20e eeuw.

Klik om te vergroten.

Journalist Hans Marijnissen legt in het artikel een verband tussen het onrustige karakter van het huidige Curaçao – &het ontbreken van burgerschap’ wordt dit genoemd – en een gebrek aan scholing. &De rol van de kerk werkte de ontwikkeling naar democratie en zelfbestuur tegen, door onderwijs slechts toegankelijk te maken voor uitverkoren kinderen uit hoofdstad Willemstad.’

Een conclusie van dik hout. Antoon Boks o.p., die lang woonde en werkte op de Antillen, houdt het bij de kwalificatie &merkwaardig’. Hij wil eerst het boek van de kersverse dr. Margo Groenewoud lezen en hoopt daarna met haar in gesprek te gaan.

*

Achtergrond: Nederlandse broeders op de Antillen