13 Juni 2017

Kloostertuin Zwolle: 'Lezen mag, barbecueën niet'

Ga naar overzicht

Deel op:

p class="p1">De tuin van het dominicanenklooster Zwolle wordt geen Vondelpark, maar gaat wel open voor publiek, vertelde directeur Gerard Driehuis vorige week in dagblad De Stentor. Donderdag is er &groene markt’ in de kloostertuin.

Klik hier voor informatie over de Groene Markt op 15 juni.

&Hoe mooi is het om hier ’s avonds met een boek of een IPad een uurtje te lezen als je klein woont in Assendorp?” Gerard Driehuis, directeur van het Dominicanenklooster, schetst een idyllisch plaatje terwijl hij naar de hoge bomen en het groene grasveld wijst.

De kloostertuin aan de buitenkant van het imposante gebouw aan de Assendorperstraat wordt opengesteld voor publiek.

&Het wordt geen Vondelpark’, benadrukt Driehuis. &Dan is de aardigheid er gauw vanaf. We willen geen versterkte muziek en je mag hier niet barbecueën. Het is de bedoeling dat mensen hier gaan zitten om te lezen of met elkaar te praten. Als je dat bij de ingang duidelijk aangeeft, begrijpen mensen het wel.’

De houten poort naar de Assendorperstraat zal open gaan. Driehuis wil het allemaal nog voor de zomer rond krijgen. Hij hoopt op een groepje vrijwilligers uit de wijk die het project wil adopteren. &Dan kunnen zij een oogje in het zeil houden, maar ook activiteiten organiseren zoals een klein concertje, want het moet wel leuk worden natuurlijk.’

Er wonen twaalf mensen permanent in het klooster en zeker tien studenten huren een kamer. &Deze bewoners willen hun tuin delen, maar het moet wel hun tuin blijven. Het is simpel: als de openstelling herrie veroorzaakt, dan stoppen we ermee.’

De kloostertuin gaat eerst voor een proefperiode open. Overbuurman Tim Lubbers, werkzaam bij Everyday Bread and Coffee, is enthousiast. &Dat is weer een extra aantrekkingskracht voor deze straat. Ik denk dat buurtbewoners de tuin wel kennen, maar mensen van buitenaf komen er vast op af als het opgesteld wordt. Het is prachtig, ik ben er tijdens een open dag geweest. Het is een rustgevende plek in de wijk.’

Winand Hazelaar, eigenaar van de gelijknamige bloemenzaak, is ook blij. &Dan zien mensen hoe mooi het achter de muren is. Het trekt mensen naar binnen, zo zullen ze het bijzondere van het klooster zien.’

De bloemist weet als geen ander dat planten zorg en aandacht nodig hebben. Zorgt publiek niet voor rommel? &Het is bekend dat mensen minder snel iets laten slingeren als de omgeving verder netjes en opgeruimd is, dus het zal wel meevallen. Je laat in deze tuinen minder snel een blikje liggen dan in een onverzorgd stukje openbaar groen.’

De tuin wordt toegankelijk (zoals hier bij het recente Feest van de Geest) door het poortje in de muur aan de Assendorperstraat in Zwolle.

Het spreekt Hazelaar aan dat het klooster op deze manier toegankelijker wordt. &Wat ik begrepen heb is dat de dominicanen een open levensovertuiging hebben met respect voor andere religies en dat past weer echt bij Assendorp.’

Dat bevestigt Driehuis. &Het gebouw is niet heel open, maar dat zijn wij wel. Het klooster is een eeuw geleden als een soort burcht gebouwd. We willen meer contact met de wijk. Dat lijkt heel modern, maar de dominicanen vormden 800 jaar geleden al een stadsorde. Ze trekken er van oorsprong al op uit om mensen te ontmoeten.’

Voor de duidelijkheid: de binnentuin van het klooster hoort er niet bij. &Dat kan geen stadspark worden, want hier wonen en werken mensen’, zegt de directeur. Daarnaast heeft ontwerper Harry Pierik elke plant met zorg uitgekozen en als zich dagelijks bezoekers in die tuin bevinden wordt het een chaos. Tim Lubbers oppert: &Misschien dat het twee keer in de maand op een zondag kan?’

Driehuis zoekt nog geschikt meubilair voor de kloostertuin. &Een droom van mij zijn van die groene metalen stoeltjes zoals die in parken in Parijs te vinden zijn. Die worden door een groep bij elkaar gesleept en later weer door andere bezoekers uiteen gehaald. Dat geeft zo’n mooi beeld.’

De binnentuin, ontworpen door tuinarchitect Harry Pierik en door hem en een groep vrijwilligers onderhouden, blijft een stilteplek in het klooster.