09 Juni 2017

Inspiratiedag dominicaanse projecten

Ga naar overzicht

Deel op:

p 12 mei kwamen 24 medewerkers en bestuursleden van dominicaanse projecten in Nederland samen in Huissen voor een inspiratiedag. Aalt Bakker, directeur van het Dominicanenklooster Huissen, doet verslag.

door Aalt Bakker

De dag werd georganiseerd door Dominicaanse Projecten Nederland (DPN), de stichting die namens de zusters en broeders de dominicaanse projecten bevraagt, ondersteunt en financiert.

Het doel van de dag was elkaar inspireren over het dominicaanse van de projecten, het benoemen en verhelderen waar uitdagingen liggen in deze tijd en het verhelderen van ambities. De dag werd begeleid door Mirjam Wolthuis, tot vorig jaar pastor bij de Dominicus Amsterdam.

Na het welkom van Marcel Becker, namens het bestuur van het DPN, kregen alle projecten indirect de kans om zich te presenteren. Ieder project werd bevraagd op een object dat symbool stond voor het dominicaanse van hun project. Het was boeiend om elkaar te bevragen op het dominicaans gehalte van de projecten, met vragen als: wat is er dominicaans aan elkaar ontmoeten en aan het goede leven en ben je dan een zendingswerker?

Deelnemers aan de inspiratiedag van de dominicaanse projecten.

Vervolgens spraken we elkaar over wat de dominicaanse zending betekent. Daaruit bleek het verschil of er al dan niet dominicanen wonen en actief zijn op de plek waar ook het project actief is. De projecten voelden zich gedragen door de traditie van de dominicanen.

Verder ging het gesprek ook over de mate waarin God of Evangelie aan de orde zou moeten komen. Een enkeling pleitte voor expliciete verwijzingen en activiteiten, terwijl meerderen de oriëntatie van projecten op ontmoeting of 'mensen ontvangen zoals ze zijn’ een toereikende getuigenis van joods-christelijke roots vond. Die brede, meer impliciete benadering had de voorkeur.

In de middag stonden we stil bij enkele stellingen:

  • Onze bezoekers/deelnemers/lezers hoeven niet te weten dat wij vanuit een dominicaanse inspiratie werken.
  • Geloofscommunicatie is de kern van onze projecten.
  • Benijden wij de franciscanen eigenlijk om hun herkenbare identiteit?
  • Waar het evangelie geen rol meer speelt verdampt de dominicaanse identiteit.
  • Het dominicaanse zoeken naar waarheid verdraagt geen grote overtuigingen.

Het was een prettige dag waar we elkaar in open sfeer konden ontmoeten en ook inspireren. Niet alles is besproken en zeker niet alles is nu duidelijk. Maar dat was ook niet het doel. Met alle verschillen hebben we elkaar kunnen inspireren over het dominicaanse in de projecten in deze tijd. Dominicus was vast tevreden geweest over deze inspiratiedag.

Zie ook: Dominicaans Platform Nederland

Klik hier voor de dominicaanse projecten:

AdemInn
Dominicanenklooster Huissen
Dominicanenklooster Zwolle
Dominicaans Studiecentrum DSTS
Kloostertuin Rotterdam
Leerhuis Spiritualiteit Rotterdam
Plein van Siena Amsterdam