03 Juni 2017

'Ik bid christelijk en mediteer boeddhistisch'

Ga naar overzicht

Deel op:

oe vandaag de dag religieus gemixt en gematcht wordt stond centraal tijdens de presentatie van de glossy MIX van het Dominicaans Studiecentrum DSTS, op 23 mei in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Tanja van Hummel doet verslag.

door Tanja van Hummel, stafmedewerker DSTS

Op het podium staat Rikko Voorberg. 'Ik’, zegt hij theatraal, 'ben er een van de laatste zuil. Artikel 31 voor wie het wat zegt. Vrijgemaakt. Maar hier zijn allemaal religieuze mixers.’

Religieuze mixers, ze bestaan in verschillende gradaties, maar gemeenschappelijk is dat ze elementen uit verschillende religies in hun levensbeschouwing opnemen.

'Bij mij,’ vervolgt Rikko, 'was het al heel wat als je een andere kerk durfde binnen te stappen, maar hier zijn mensen die boeddhisme en christendom, islam en hindoeïsme verbinden.’ Mensen in het publiek gaan rechtop zitten.

'En tot slot wordt de glossy MiX gepresenteerd.’ Alle ogen richten zich op de cover die geprojecteerd wordt. 'Want een wetenschappelijk boek met een lang notenapparaat is voor de meeste mensen niet doorheen te komen!’ En een lachsalvo rolt de tribune af.

Rikko Voorberg (rechts) in gesprek met drie mensen van dominicaanse projecten: Ivana Pilipovi? van AdemInn in Rotterdam, programmamaker Bastiaan van den Berg van het dominicanenklooster Zwolle en directeur Aalt Bakker van het dominicanenklooster Huissen.

Zo opende Rikko Voorberg het event Mix en Match Religie Vandaag. Dit event vond 23 mei plaats in De Nieuwe Liefde te Amsterdam. Het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS) en de Vrije Universiteit Amsterdam doen wetenschappelijk onderzoek naar hoe mensen in Nederland religies mixen.

Een kwart van de Nederlands blijkt dit te doen, maar in verschillende mate. Sommigen mixen religieuze tradities, anderen mixen elementen van verschillende religies, maar de meeste mixers staan in één traditie en mixen die met elementen uit andere tradities.

Dit roept de vraag op wat dit betekent voor de toekomst van religie in Nederland. Om dit onderzoek toegankelijk te maken voor een groot publiek vindt dit event Mix en Match Religie Vandaag plaats en wordt de glossy MiX uitgegeven.

In de goed gevulde zaal zit een gemêleerd publiek. De een is gekomen om te luisteren naar de mensen die religieus mixen, de ander is nieuwsgieriger naar de glossy. Marcel Becker, verbonden aan Dominicaanse Projecten Nederland (DPN): 'Het is interessant dat wetenschap in een glossy toegankelijk wordt gemaakt.’

Na een minicollege van Manuela Kalsky, directeur van het DSTS en één van de onderzoeksleiders, was het woord aan vier religieuze mixers. De zaal luisterde ademloos toe, zeker toen Berthe van Soest vertelde over hoe ze vanuit Hare Krishna een ritueel heeft ontwikkeld om een Jezusbeeld aan te kleden.

Ze vertelde er wat zenuwachtig over, toch een beetje bang voor negatieve reacties. Maar de sfeer bleef respectvol. En ze ging verder: ze voerde het ritueel uit. Met een klankschaal zegende ze in alle rust het Jezusbeeld dat gehuld was in roze tule.

Berthe van Soest kleedt en zegent een Jezusbeeld met een klankschaal.

Even later zitten drie mensen op het podium die werkzaam zijn bij dominicaanse centra en klink het kritische geluid. Bastiaan van den Berg, jongerenwerker van het Dominicanenklooster Zwolle, stelt dat 'een religieuze mixer een etiket is voor een groep die geen groep hoeft te zijn.

Het is geen issue. In mijn generatie is het bijna vanzelfsprekend om uit verschillende tradities te putten.’ Samen met Ivana Pilipovi? van stiltecafé AdemInn betoogt hij dat het belangrijker is om een veilige ruimte te scheppen waar mensen met existentiële vragen terecht kunnen dan het te hebben over hoe religie gemixt wordt.

Prof. Manuela Kalsky, directeur van het DSTS.

Aan het eind wordt dan eindelijk de glossy gepresenteerd. Het eerste exemplaar reikt de directeur van de Amsterdam University Press uit aan Rosita Steenbeek, die joodse elementen met het christendom heeft verweven. En terwijl ze de glossy bekijkt zegt ze: 'Een prachtige glossy voor op de bank of in bed, maar ook mooi op de salontafel.’

De glossy MiX is voor 6,99 te koop in de boekhandel, maar kan ook besteld worden via Bol.com. 

De eenmalige glossy MiX wordt uitgegeven door Amsterdam University Press en is vanaf 23 mei in de boekhandel te koop.

Klik hier voor een langer verslag op de website van het DSTS.

Zie ook: Glossy over religieus 'mixen en matchen’