29 Mei 2017

‘Roze Zaterdag heeft mijn "roze wolk" doorgeprikt’

Ga naar overzicht

Deel op:

e Roze Zaterdag op 24 juni begint dit jaar met een oecumenische viering in de Sint Janskathedraal. In de voorbereiding daarvan merkte lekendominicaan Gerard van Etten dat zijn veilige persoonlijke wereld niet dé wereld is, ook niet in de kerken. &De strijd voor gelijkwaardigheid van LHBT-ers is nog niet gestreden.’

Roze Zaterdag, de landelijke solidariteitsdag van de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgendergemeenschap (LHBT), vindt dit jaar plaats in Den Bosch en Oss op 24 juni. Klik hier voor meer informatie.

door Gerard van Etten o.p.

Verheugde en verraste reacties kreeg ik op het bericht dat de roze viering op zaterdag 24 juni dit jaar in de Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch plaats vindt.

Als lid van de Mariaparochie en vertegenwoordiger in het lokale Beraad van Kerken namens beide Bossche parochies ben ik trots dat we bisschop Gerard de Korte, plebaan Geertjan van Rossem en het kerkbestuur van de Sint-Jan hebben kunnen overtuigen dat het goed is om de LHBT-gemeenschap in de kathedraal te verwelkomen en samen met een viering de roze feestdag te beginnen.

'Roze Zaterdag: Voor Jou’ luidt het thema van deze dag. De 'regenboogsteden’ Oss en ’s-Hertogenbosch voeren een actief diversiteitsbeleid. De organisatie van roze zaterdag en de voorbereiders van de viering sluit hierbij aan door het een inclusief feest te maken. Iedereen is welkom: LHBT-ers, maar evenzeer wie 'anders’ zijn.

Enkele jaren geleden verstoorden homoactivisten de eucharistieviering in de Sint-Jan als reactie op de weigering van de communie aan de homoseksuele carnavalsprins in Reusel. Dit protest heeft een wond geslagen bij een deel van de parochianen. De roze viering op 24 juni dus ook een viering van verzoening en we hopen dat veel parochianen aanwezig zullen zijn.

Door de gesprekken over de viering en over homoseksualiteit in mijn eigen parochie en binnen het Beraad van Kerken zijn mijn ogen open gegaan. Ik leef in een roze wolk. Voor veel homoseksuele en biseksuele mannen en vrouwen en voor transgenders is de (kerkelijke) omgeving heel wat minder warm. Roze Zaterdag 2017 heeft mijn 'roze wolk’ doorgeprikt.

Beeldmontage van de organisatie van Roze Zaterdag.

In 1980 werd vanuit de toenmalige Dominicaanse Gemeenschap Arnhem, waar ik deel van uitmaakte, het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores opgericht. De dominicanen hebben dit initiatief van begin af aan gesteund. Jarenlang leverden zij bestuursleden. Dominicaan Theo Koster is tot op vandaag de woordvoerder van het Werkverband.

Ook elders in het land waren dominicanen in het verleden betrokken bij de pastorale zorg voor en emancipatie van lesbiennes en homo’s. Ik denk aan onder anderen pater Frans van Rijn in Zwolle, Hubert Guliks in Venlo en Eric Osendarp in Leeuwarden.

Gelijktijdig met het verwateren van de Acht Mei Beweging nam ook de (mijn) zichtbare strijd voor de (kerkelijke) homo-emancipatie af. Het kerkelijk gezag taande dusdanig dat de 'gewone’ gelovigen de kerkelijke leiders in hun afwijzing van homoseksualiteit niet meer serieus namen.

In dominicaans Nederland kan ik vrij mijn relatie met mijn partner Jan van Hooydonk beleven en toch functies vervullen. Voor familie, werk, vrienden, en ook in de parochie, is mijn homoseksualiteit vanzelfsprekend en daarmee ook geen onderwerp van gesprek meer.

De vraag of de roze viering door het Bossche Beraad van Kerken georganiseerd kon worden en het gesprek over de viering in de Sint-Jan hebben me duidelijk gemaakt dat veel LHBT-ers in hun kerkgemeenschap niet zichtbaar mogen zijn. Als gelovige ben je welkom, voor jou als homoseksuele man of vrouw wordt gebeden voor bekering en genezing of voor kracht om een celibatair leven te kunnen leiden.

Van de acht deelnemende kerken aan het Beraad in ’s-Hertogenbosch kunnen alleen de twee PKN-kerken homoseksualiteit gelijkwaardig zien aan heteroseksualiteit. In een open en respectvol gesprek moesten we concluderen dat vooral de interpretatie en de mate van toegekend leergezag aan de Schrift de houding ten opzichte van niet-heteroseksuele relaties bepaalt.

Het was een wonderlijke ervaring om als homo te horen van al die vriendelijke mensen dat je als gelovige van harte welkom bent, maar dat ze je denk- en leefwijze afkeuren. Ik vermoed dat er die avond op verschillende plaatsen voor mijn heil is gebeden. Als rooms-katholiek moest ik de negatieve kerkelijke leer melden, maar kon daar de open pastorale praktijk en vooral mijn dominicaanse leefwereld tegenover zetten.

Ik ben er door wakker geschud. Mijn persoonlijke wereld blijkt niet dé wereld te zijn. Om gehoor te geven aan mijn opdracht als geprofeste lekendominicaan zal ik de wereld weer meer moeten ingaan om de tekenen van de tijd te verstaan. De strijd voor gelijkwaardigheid van LHBT-ers is nog niet gestreden.

Intussen beleef ik veel plezier aan het voorbereiden van de Roze Viering. Een viering 'ook voor jou’. Welkom!

*

De Roze Viering vindt plaats op zaterdag 24 juni in de Sint-Jan in Den Bosch; aanvang: 10 uur. Voor meer informatie: www.rozezaterdag2017.nl.