03 April 2017

Kleine professie van broeder Felix Rutten

Ga naar overzicht

Deel op:

p eigen verzoek in bescheiden kring sprak op 2 april 2017 in het klooster van Zwolle Hans Rutten (56) zijn kleine professie uit als dominicaan. Hij verbindt zich daarmee voor drie jaar aan de Orde. Hans kreeg als kloosternaam Felix.

Voorafgaand aan de professie strekt de kandidaat zich uit op de grond. &Wat verlangt u?’, vraagt de provinciaal overste. &Gods barmhartigheid en die van jullie’, is het antwoord.

Hans kreeg de naam Felix als een eerbetoon aan Felix August Alphons Schweigman o.p. (1893-1983), die hij meemaakte toen hij begin jaren 1980 al eens het noviciaat van de dominicanen doorliep. Hans koos destijds een andere levensweg, waarin hij jurist werd, net als Schweigman.

Letterlijk in de handen van de provinciaal legt Hans / Felix zijn professie af. Novice Augustinus assisteert.

&Felix Schweigman was toen al 88 jaar en doof, maar hij maakte heel gemakkelijk verbinding met de jongeren’, schrijft Hans. &Ook zijn radicaliteit sprak mij aan. Zo schreef hij in 1929 een studie over Hugo de Groot in de lijn van Thomas van Aquino, waarbij hij onder meer de stelling onderzocht dat je in noodgevallen mag stelen van de rijken.’

Met een omhelzing door de aanwezige leden van de dominicaanse familie wordt br. Felix verwelkomd in de kring.

Broeder Felix Rutten doorliep zijn noviciaat opnieuw in het klooster van Zwolle. Binnenkort verhuist hij naar het klooster van Huissen, waar het studentaat van de dominicanen is gevestigd.

Sinds 2013 treden weer mannen in bij de Nederlandse dominicanen. Er zijn nu vijf tijdelijk geprofesten en er is één novice, die in Cambridge woont. Er zijn gesprekken gaande met verschillende andere kandidaten. Ook hebben verschillende vrouwen belangstelling getoond voor een leven als dominicanes.

*

Ook geroepen? 

Eerder verscheen: 
Inkleding novice Augustinus in Cambridge
Feestelijke eerste professie Thomas en Michael