05 April 2017

De leegte uithouden is moeilijker dan ooit

Ga naar overzicht

Deel op:

ij heeft het gemaakt’ geldt als het hoogste compliment.

door Jozef Essing o.p.

Het volk in de woestijn moet leren leven bij de dag en vertrouwen dat God morgen ook zorgt.

De leegte durven ingaan, de leegte uithouden en niet bij voorbaat zwart invullen: dat is toekomst openhouden: dat is de test die elke gelovige moet doorstaan.

De beproeving kan allerlei vormen aannemen: lijfelijk: ziekte, toenemende kwalen, stemmen bij geestelijke ziekte; of maatschappelijk: armoede die uitsluit, een verleden dat je achtervolgt; of als je machteloos moet aanzien hoe oorlog levens van mensen verwoest.

Maar het sterkst wordt een mens beproefd door een plotseling verlies: het sterven van een geliefde, het wegvallen van je baan.

Je vertrouwde wereld stort in; en dat is heftig, emotioneel; het is crisis. En in deze tijd is het moeilijker dan ooit om dit te accepteren.

Techniek en medische wetenschap kunnen zoveel meer dan voeger; via internet en satelliet communiceren wij met verre werelddelen; de uitdrukking ‘Loop naar de maan’ wordt al een tijd niet meer gehoord. Ziekten die tot voor kort dodelijk waren zijn nu te genezen.

‘Hij heeft het gemaakt’ geldt als het hoogste compliment.

Ons vooruitgangsgeloof maakt het moeilijk te accepteren dat het leven anders loopt dan wij verwachten.

Lees hier de hele preek van Jozef Essing o.p. in de kerk van het Dominicanenklooster Zwolle op 1 en 2 april.

In deze gemeenschap wordt in de Advent en de Veertigdagen een eigen lezingenrooster met eigen thematiek gevolgd. Dit jaar gaat het over de beden van het Onze Vader. Bovenstaande preek is bij de bede ‘Breng ons niet in beproeving’.