30 Maart 2017

'We zijn op de vlucht voor onze chaos'

Ga naar overzicht

Deel op:

Als dat maar goed gaat.’ Dominicaan André Lascaris kijkt in een scherpe tekst op zijn site meerdanikzelf.nl naar ons vreemde economische systeem, dat eigenlijk geen systeem is, maar een vlucht naar voren.

'De eerste minister bleef er optimistisch bij.’

(…) &Onze voorouders hadden regels die voortvloeiden uit de verbanden tussen mensen. Zij wisten van binnen uit dat de begeerte geen grenzen heeft. Regels konden hinderlijk zijn. Zelfs onderdrukkend. Je probeerde ze te omzeilen, te veranderen, maar ze moesten er wel zijn.

In onze samenleving word je aangespoord te begeren en zoveel mogelijk te kopen en te verkopen. Dan bloeit de economie weer op. Ze loopt uit de hand wanneer zoveel mensen hetzelfde willen hebben, begeren, dat er een schaarste ontstaat. Ze moet een nieuwe impuls krijgen, de begeerte moet worden opgewekt.

Wij lossen onze problemen op door meer te begeren, maar al koloniseren en globaliseren we nog zoveel, de begeerte moge eindeloos zijn, de wereld is beperkt.’

Klik hier voor de hele tekst