18 Maart 2017

René Dinklo herkozen tot provinciaal overste

Ga naar overzicht

Deel op:

et kapittel van de Nederlandse dominicanen in Huissen herkoos zaterdag 18 maart René Dinklo o.p. als provinciaal overste. Ook zijn nieuwe bestuursleden gekozen.

René Dinklo (foto Ramon Mangold)

René Dinklo (51) werd vier jaar geleden voor het eerst gekozen. Hij werkte intensief samen met Kees Keijsper o.p. als zijn socius. Die functie zal Louis Klinkenberg o.p. op zich nemen.

René Dinklo gold als &laatste der dominicanen’, maar sinds zijn aantreden zijn er jongere mannen ingetreden, van wie er nu zes in vorming zijn. Er zijn gesprekken gaande met diverse andere kandidaten.

In plaats van alleen van afbouw van de provincie is de afgelopen jaren meer en meer sprake gekomen van omvorming naar een nieuwe toekomst. Dat maakt de taak van de provinciaal hoopvoller en complexer, vooral omdat de middengeneratie ontbreekt.

René (midden) in gesprek met burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, april 2016. Links van hem Jozef de Vlaam (staand) en Jan Vijverberg. (Foto Ramon Mangold)

Het kapittel koos ook vier diffinitoren: broeders die deel uit zullen maken van het consilie (het dagelijks bestuur) en enkele andere taken krijgen. Hiervoor zijn gekozen:

eerste diffinitor: Louis Klinkenberg o.p.
tweede diffinitor: Henk Jongerius o.p.
derde diffinitor: Ben Vocking o.p.
vierde diffinitor: Piet Magnin o.p.

In de afgelopen bestuursperiode waren dat Dolf Niesen o.p., Jozef Essing o.p., Antoon Boks o.p. en Jan Laan o.p.

Naast de diffinitoren zijn ook Kees Keijsper o.p., Jan Laan o.p. en Antoon Boks o.p. gekozen tot lid van het consilie.

Beoogd syndicus (econoom) van de provincie is Antoon Boks o.p., die deze functie al vervulde. Dat geldt ook voor Leo Oosterveen o.p. als beoogd regens van de studie, die vanwege die functie ook lid is van het consilie.

Het kapittel gaat maandag en dinsdag verder met gesprekken over verleden, heden en toekomst van de Nederlandse provincie van de Orde der Predikers.

Het kapittel bij elkaar in het klooster van Huissen

Zie ook: 
Kapittel broeders dominicanen 2017
Van waakvlam naar onrustig flakkeren