06 Maart 2017

Over dwaasheid en heiligheid

Ga naar overzicht

Deel op:

eel politici praten ons angsten aan, gebaseerd op een wij en zij. Dwaasheid in Gods ogen?

door Leny Beemer o.p.

Onze samenleving is erg ingewikkeld en om er in overeind te blijven moeten we, als we reclames mogen geloven, vooral assertief zijn en opkomen voor ons eigen belang. 'Ik maak mezelf’, hoorde ik deze week nog in een reclame.

Het is de tendens van onze tijd dat wij het zelf moeten veroveren allemaal en daarom vooral goed voor onszelf moeten zorgen. Dwaasheid in Gods ogen? Veel politici praten ons angsten aan, gebaseerd op een wij en zij. Zij zijn de bedreigende factor, wij worden in onze eigenheid door die 'zij’ aangetast.

Toen ik in Rome was vorige maand bij de afsluiting van het 800-jarig jubileum van de Orde van de Predikers, kwamen dominicaanse mensen aan het woord uit gebieden in Afrika en het Midden-Oosten, waar christenen worden verdreven of zelfs vermoord, waar in naam van Allah gruwelijke dingen gebeuren.

Maar in plaats van alle moslims uit die gebieden te haten, of op zijn minst er niet mee om te gaan, hoorden we bijzondere getuigenissen, waarin werd verteld hoe ze juist alles in het werk stellen om als christenen én moslims samen op te trekken tegen haat zaaiend kwaad.

We hebben het hier zelf gehoord van de dominicaanse bisschop uit Irak Thomas Yousif Mirkis, die er in Kirkuk alles aan doet om jonge mensen, studenten, ongeacht hun geloof, bij elkaar te brengen in studentenhuizen, om van daaruit te bouwen aan een nieuwe toekomst in Irak, een toekomst, waarin verschillen er mogen zijn, verschillen zonder afscheiding, zonder wederzijds oordeel, zonder geweld.

Dwaasheid?

*

Uit de overweging van lekendominicaan Leny Beemer in de Dominicuskerk Utrecht op 19 februari 2017. Klik hier voor de hele tekst.