21 Maart 2017

Meester Eckhart, bruggenbouwer

Ga naar overzicht

Deel op:

k ben opgeleid als theoloog en heb geleerd ervaring te wantrouwen.

Fragment uit een interview met Marga Haas.

Persoonlijke ervaring zou wel eens te persoonlijk kunnen zijn. Je weet nooit of het allemaal wel klopt. Misschien is het wel een duiveltje in je. Je zou ook iets kunnen bedenken wat jou toevallig goed uitkomt. Nee God is de Ander, de Tegenover.

Op mijn eigen meditatiebankje had ik de ervaring dat er een heleboel gebeurt. Ik vroeg me af of anderen die ervaring ook hadden en hoe die ervaring zich verhoudt tot het geloof. Ik las Deepak Chopra en Eckhart Tolle. Daar herkende ik veel in en dat deed me wel goed, maar ik kwam ook in een spagaat terecht.

Nadat mijn vader me op de middeleeuwse mysticus Meester Eckhart had gewezen, zag ik dat hij een brug kon vormen tussen mijn ervaring op het meditatiebankje en het christelijk geloof en de Bijbel. (…)

*

Theologe Marga Haas geeft cursussen over de middeleeuwse dominicaan Meester Eckhart en werd geïnterviewd door Cees Veltman op www.debezieling.nl