01 Maart 2017

Kort internationaal

Ga naar overzicht

Deel op:

en reizende tentoonstelling in Australië, een nieuwe vicaris voor de magister, een zingende broeder in de straten van Manhattan en een getuigenis van hoop uit Berlijn: berichten uit het wereldwijde dominicaanse netwerk.

Reizende dominicaanse tentoonstelling Australië

Ode van zr. Sheila Flynn o.p. aan Dominicus.

Prediking kan allerlei vormen aannemen, en er zijn in acht eeuwen geschiedenis dan ook heel wat zusters, broeders en leken opgestaan die verkondigen via de kunsten, zoals broeder Willy Rams in Nederland.

Vanwege het achtste eeuwfeest was er van eind 2016 tot begin 2017 een kunsttentoonstelling op het dominicaanse hoofdkwartier in de Santa Sabina in Rome.

In februari is er een reizende tentoonstelling van dominicaanse kunstenaars in vijf Australische steden. Lees verder (Engels)

Broeder zingt in de straten van Manhattan

&Ik wil dat de kerk de straat op gaat’, zei paus Franciscus op verschillende plekken. De broeders van de Amerikaanse provincie van St. Jozef maakten er werk van met Blackfriars Media, de media-afdeling, door de 17e-eeuwse hymne The Call opnieuw te arrangeren en uit te voeren.

Opnamen werden gemaakt op de Brooklyn Bridge, de parochie Our Lady of Good Counsel, Grand Central Station, Columbus Circle en de Staten Island-pont. Klik hier voor een artikel (Engelstalig)

Susanne Witte: verkondiger van hoop

In Berlijn is een gemeenschap van lekendominicanen, Lacordaire geheten, die om de week samenkomt in de dominicaanse parochie van Sankt Paulus, in de wijk Moabit.

Susanne Witte

&We kijken dan naar de foto van Susanne Witte, die ons vriendelijk en met zelfvertrouwen begroet en ons altijd hoop geeft’, zo begint een artikel op de website van de Europese lekendominicanen, die in 2016 &een ketting van hoop’ maakten. &We willen haar verhaal graag met jullie delen.’

Susanne Witte stierf in 2005, bijna 100 jaar oud. Ze leefde haar hele eeuw in Moabit, wat vroeger een straatarme wijk was. Ze werd sociaal werker, destijds een nieuw beroep en een opvallende keuze voor deze zelfstandige vrouw.

In de nazitijd moest ze ander werk aannemen, maar bleef ze actief als vrijwilliger lid van de Derde Orde, de voorloper van de lekendominicanen. Ze hielp onder meer een joodse vriendin en haar moeder door de oorlog heen.

Het sociale werk was verknoopt met het diaconale werk van de parochie. Susanne ging ermee door tot vlak voor haar dood, toen ze nog bijeenkomsten leidde van bejaarde inwoners.

Klik hier voor het hele verhaal.

Nieuwe vicaris voor magister

Miguel Angel del Rio

Bruno Cadoré o.p. heeft een opvolger aangewezen voor zijn vicaris Vivian Boland o.p., die deze rol als bestuurlijke rechterhand van de magister van de Orde sinds november 2012 vervulde. Br. Vivian blijft socius voor Noordwest-Europa en Canada.

Het is Miguel Ángel del Río o.p., lid van de provincie van Hispania. Hij was al socius van de magister voor Italië, Malta en het Iberisch schiereiland.

Miguel werd in 1970 geboren in León. Hij werd dominicaan in 1989 en priester in 1995. Hij studeerde liturgie in Rome, was zes jaar prior in León en werkte als docent en secretaris van de Theologische faculteit van San Esteban.

Meer internationale verhalen? Zie de website van de Orde.