15 Maart 2017

Kiezen voor de goede weg is niet gemakkelijk

Ga naar overzicht

Deel op:

at heerlijk dat Adam en Eva al konden kiezen!’

Holkje van der Veer in Huissen

Adam en Eva hadden het volmaakt goed. Maar! Zou dit niet verschrikkelijk saai zijn? We zouden heel wat mooie verhalen en ervaringen gemist hebben.

Kiezen voor de goede weg is niet gemakkelijk. Een spreuk uit de tijd van de Verlichting zegt: ‘De mens is een wezen dat weerstand nodig heeft.’ Zonder weerstand komen we niet verder, komen we niet tot onszelf, komen we niet tot God, komen we niet tot de ander.

Toen Adam en Eva hun keuze hadden gemaakt waardoor zij het paradijs uit moesten, liet God hen niet in de steek: Hij bleef hen ook buiten de tuin met zijn zorg omringen.

Laten we God daarom vragen, als we het even niet meer weten: wees mijn kompas, en help mij om in de wisselingen van het bestaan de juiste weg te kiezen, opdat ik in alles wat ik doe met U mag meewerken.

We zitten in de veertigdagentijd: een periode die uitnodigt, om ruimte te maken voor bezinnen op je levensweg, je handel en wandel. Je krijgt de kans om je te heroriënteren. Vasten heeft de bedoeling om de in je – soms sluimerend aanwezig – krachten te ontdekken.

Of om met paus Franciscus te bidden: ‘Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beiden te zien’.

Uit de overweging van zr. Holkje van der Veer o.p. in het klooster van Huissen op 5 maart. Klik hier voor de hele tekst.