06 Maart 2017

'Keer terug naar mij met heel uw hart'

Ga naar overzicht

Deel op:

n Rome, waar de Nederlandse dominicaan Michael-Dominique Magielse momenteel verblijft, begon vorige week de Vastentijd traditioneel met de viering van Aswoensdag met de paus in de Santa Sabina, het dominicaanse hoofdkwartier.

Magister van de dominicanen Bruno Cadoré ontvangt het askruisje van paus Franciscis.

Michael-Dominique schrijft: &Paus Franciscus begon zijn preek voor Aswoensdag, het begin van de Veertigdagentijd, met de woorden van de profeet Joël, uit de eerste lezing: “Keer terug naar mij met heel uw hart … Terug naar de Heer”.’

&Deze woorden, zei de paus, gelden voor iedereen, en sluiten niemand uit; “We willen allemaal terugkeren naar het barmhartige hart van de Vader”.

De viering is een traditie die teruggaat tot het vroege christendom, dat de paus de mis voor Aswoensdag viert in de basiliek van Santa Sabina op de Aventijn in Rome.’

Michael-Dominique tijdens de viering, die hieronder terug te kijken is.

De paus zei verder in zijn preek: &Vasten is een periode voor herinnering. Tijd om te reflecteren en onszelf afvragen wat we zouden zijn als God zich voor ons had afgesloten. Wat zouden we zijn zonder zijn barmhartigheid, die het nooit moe wordt om ons te vergeven en de kans op een nieuw begin te bieden?

Vasten is een periode om onszelf af te vragen waar we zouden zijn zonder de hulp van zoveel mensen die op duizend manieren hun hand uitsteken om ons op heel concrete manieren hoop te geven en de kans op nieuw begin.’

Klik hierboven om de viering terug te zien. Als u op start drukt, begint het filmpje bij de litanie der heiligen en de binnenkomst van de dominicanen, onder wie Michael-Dominique.  

De Santa Sabina voor de plechtigheid. Ook buiten stonden nog stoelen.

Meer lezen? Pope Francis returns to Santa Sabina for Ash Wednesday Mass