02 Maart 2017

'Jezus geeft ons geen concrete werkinstructies'

Ga naar overzicht

Deel op:

o what’ als jouw goed doen een druppel op de gloeiende plaat is?

Karin Bornhijm o.p.

Jezus leert in de Bergrede aan de mensen hoe ze zouden moeten leven om in het koninkrijk van de hemelen te komen of hoe een betere wereld zou kunnen gaan ontstaan.

Het begint met leren, met weten, met kennen. ‘Kennen’ betekent in het Hebreeuwse denken dat je het verinnerlijkt met alles wat je in je hebt (met heel je hart, ziel en verstand). Je zou kunnen zeggen: dat je het gaat liefhebben. Je gaat er als het ware een relatie mee aan.

En niet voor niets horen we in de Zaligsprekingen dat er voor de treurenden, de nederigen, zij die hongeren en dorsten, enzovoort, een hoopvolle toekomst is in het vooruitzicht wordt gesteld.

Het klinkt allemaal eenvoudig, maar dat is het natuurlijk niet. Jezus geeft geen concrete werkinstructies voor de keuzes die we in de 21ste eeuw moeten maken. En maakt het wel wat uit wat je doet? Is jouw goed doen niet een druppel op de gloeiende plaat? Ja, het maakt wat uit en ‘so what’ als het een druppel is?

*

Uit een overweging van lekendominicaan Karin Bornhijm op 28 en 29 januari in het Steiger in Rotterdam. Klik hier voor de hele tekst.