09 Maart 2017

Glossy besluit onderzoek DSTS en VU

Ga naar overzicht

Deel op:

p 23 mei verschijnt de glossy MiX, over mensen die elementen uit verschillende religies en levensbeschouwingen combineren. Het is de afsluiting van twee vierjarige onderzoeken van het Dominicaans Studiecentrum DSTS en de VU.

Het tijdschrift wordt die dag gepresenteerd tijdens het evenement ‘Mix en Match van Religie Vandaag’ in De Nieuwe Liefde in Amsterdam, van 19.30 tot 21.30 uur.

Schrijfster Rosita Steenbeek neemt het eerste exemplaar in ontvangst en zal reageren op de inhoud van de glossy. De joods-boeddhistische zangeres Lies Müller zal een duet zingen met imam Mehmet Yurek.

Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse bevolking elementen uit verschillende religies en levensbeschouwingen combineert. De glossy MiX gaat uitgebreid in op deze onderzoeksresultaten, met quotes van bekende Nederlanders zoals cabaretier Jörgen Raymann, tv-presentatrice Annemiek Schrijver en zenleraar Ton Lathouwers.

Het tijdschrift bevat ook een aantal portretten van ‘mixers’, zoals de joods-boeddhistische zangeres Lies Müller, die zal optreden op 23 mei, en theologe Berthe van Soest, die zich laat inspireren door Hare Krishna’s, sjamanisme, tarot en Keltische feesten.

Er staan columns in de glossy van o.a. schrijfster Rosita Steenbeek, cabaretière Nilgün Yerli en tv-presentator Narsingh Balwantsingh over hun eigen multireligiositeit. Een zelftest helpt de lezer ontdekken in hoeverre hij of zij zelf een ‘flexibele gelovige’ is. Verder bevat MiX tips voor multireligieuze bezinningscentra, gemeenschappen, tv-programma’s en boeken.

De aanleiding voor deze glossy is de afronding van twee vierjarige onderzoeksprojecten naar multireligiositeit, aan de Vrije Universiteit en aan het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving.

MiX is er voor iedereen die geïnteresseerd is in eigentijdse vormen van zingeving, voorbij traditionele grenzen.
MiX wordt uitgegeven door Amsterdam University Press en is vanaf 23 mei in de boekhandel te koop.

Voor meer informatie over de glossy MiX: klik hier.
Voor meer informatie over de presentatie in De Nieuwe Liefde in A’dam: klik hier.

Bron: DSTS en Nieuw Wij