08 Maart 2017

Een opmerkelijk schilderij in Zwolle

Ga naar overzicht

Deel op:

ominicaan en Thomaskenner Stefan Mangnus bestudeerde het wonderlijke schilderij De triomf van Thomas van Aquino. Zijn inleiding is op deze website te lezen. 'Net als Thomas’ theologie vraagt het schilderij kalm en aandachtig kijken.’

Lees hier de hele toespraak van Stefan Mangnus over de triomf van Thomas van Aquino

door Stefan Mangnus o.p.

Het is een opmerkelijk schilderij in onze kloosterkerk in Zwolle: De triomf van Thomas van Aquino van Willem van Konijnenburg.

Het valt op door zijn grootte, en door de enorme rijkdom aan details: je raakt er niet op uitgekeken. En tegelijkertijd heeft het schilderij iets ontoegankelijks: het is niet makkelijk om te zien wat het wil vertellen.

Afgelopen vrijdag werd in Zwolle het boek De triomf van Thomas van Aquino gepresenteerd, een boek over het schilderij. Het boek vertelt over de boeiende ontstaansgeschiedenis, plaatst het schilderij in zijn historische context, en vertelt wat er allemaal op te zien is.

Ik mocht bij de presentatie van het boek iets over Thomas vertellen, met het schilderij als uitgangspunt. En dus ging ik kijken.

Hoe langer ik naar het schilderij keek, hoe meer ik dingen begon te zien die me in Thomas dierbaar geworden zijn: zijn aandacht voor het mysterie dat God is en zijn fijnzinnigheid om wel systematisch te denken, maar zijn denken nooit tot een gesloten systeem te laten worden; zijn door en door Bijbelse manier van theologie bedrijven; zijn aandacht voor hoe God in de menselijke geschiedenis werkt; zijn brede visie op de mens die (in tegenstelling tot het cliché dat nog altijd over Thomas bestaat) nu net niet alleen maar intellectualistisch is, maar heel de mens recht wil doen, met lichaam, emoties, ziel én verstand; zijn bevrijdende visie op ethiek en zijn prachtige verstaan van Gods liefde voor ons als vriendschap.

Die thema’s zitten er allemaal in: in het schilderij, en in de theologie van Thomas.

En net zoals het schilderij niet meteen zijn geheimen prijsgeeft, maar je vraagt om rustig te kijken en op je in te laten werken wat je ziet, zo vraagt ook de theologie van Thomas erom dat je kalm en aandachtig leest. Wie dat doet, ontdekt telkens weer prachtige dingen in Thomas’ werk; daarom blijft hij tot op vandaag mensen binnen en buiten de orde inspireren.

En daarom was het een plezier om vrijdag iets te mogen delen van een hedendaagse interpretatie van Thomas.

Lees hier de hele toespraak: de triomf van Thomas van Aquino

*

Zie ook: Boeksignalement: De triomf van Thomas van Aquino