02 Maart 2017

Contemplatieve politiek: ‘Het goede dat zomaar komt’

Ga naar overzicht

Deel op:

anwege de verkiezingen van 15 maart schrijft Erik Borgman komende weken vijf theologische beschouwing over politiek op debezieling.nl. Hij pleit voor een contemplatieve politiek, die de mogelijkheden ontvangt die haar gegeven worden. &Wat wij moeten doen, dat kunnen we helemaal niet!’

&Juist temidden van de ingrijpende maatschappelijke veranderingen die wij meemaken en als antwoord op de onzekerheid die hier het gevolg van is, is het zaak om op een wijze die is aangepast aan de situatie instrument te zijn van liefde en rechtvaardigheid.

Het is een groot probleem dat hedendaagse politici zich niet langer lijken te kunnen voorstellen dat dit hun taak zou kunnen zijn. Een taak waar zij, als puntje bij paaltje komt, ongeschikt voor zijn. Een taak waar wij allemaal ongeschikt voor zijn.

Juist echter als wij onze ongeschiktheid inzien, kunnen we ophouden met vergeefs proberen de wereld naar onze hand te zetten en beginnen met samenwerken met het goede dat zomaar komt. Als een onverdiend geschenk, als genade.’

Lees hier de hele tekst.

*

Op 28 maart verschijnt Leven van wat komt. Een katholiek uitzicht op de samenleving van de Tilburgse hoogleraar theologie en lekendominicaan. Meinema, 192 blz., € 16,95.