08 Maart 2017

De triomf van Thomas van Aquino

Ga naar overzicht

Deel op:

it boek vertelt de fascinerende ontstaansgeschiedenis van het grote schilderij De triomf van Thomas van Aquino in Zwolle, tegen de achtergrond van katholieke herleving, neothomisme en vernieuwing van de kerkelijke kunst.

De triomf van Thomas van Aquino, het imposante schilderij van Willem van Konijnenburg (1868-1943) in de Zwolse dominicanenkerk, is ooit een ‘thomistisch planetarium’ genoemd.

Alles op dit grote doek draait om de dominicaner kerkleraar met de ster op zijn borst. Hij vormt het stralende middelpunt, de universele bron van wijsheid en kennis. De taferelen om hem heen refereren aan zijn theologie en de reikwijdte ervan.

Toen Van Konijnenburg de opdracht in 1923 aanvaardde, was de verwachting dat hij er ongeveer twee jaar voor nodig zou hebben, maar het zouden vele jaren worden: pas in 1938 was het kunstwerk voltooid.

De triomf van Thomas van Aquino heeft een fascinerende ontstaansgeschiedenis die zich afspeelt tegen de achtergrond van katholieke herleving, neothomisme en vernieuwing van de kerkelijke kunst. Op het schilderij, waarvan de thematiek deels buiten de gebaande paden gaat, zijn veel bijzondere details te ontdekken. Dit boek zoomt erop in.

De foto’s in dit boek zijn van de hand van Joop van Putten.

Valkhof Pers, ISBN 978 90 5625 474 2, €18,50

*

Zie ook: Een opmerkelijk schilderij in Zwolle