08 Februari 2017

Waar is Europa's ziel?

Ga naar overzicht

Deel op:

od is liefde. Dat is voor Timothy Radcliffe, de voormalige magister-generaal van de orde der dominicanen, de essentie van het christendom. Hij verlangt naar een Europa dat die religie zou herontdekken. Lucette Verboven interviewde hem voor het Vlaamse magazine Tertio.

&Dat ongelooflijk mooie geloof’ vormde volgens hem gedurende bijna twee millennia de ziel van het continent.

&Wat kan de toekomst zijn van Europa en Noord-Amerika in de huidige context? Wat hebben we nog te bieden?’ vraagt Timothy Radcliffe zich af.

&We zijn erfgenamen van een traditie waarin de combinatie van de Hebreeuwse religie en de Griekse rede een unieke samenlevingsvorm heeft gecreëerd. Mijn hoop is dat we een model herontdekken waarin die twee componenten – geloof en rede – kunnen resoneren met elkaar om geweld en fundamentalisme te overstijgen.’

Voor katholieken sluiten de wijsheidstradities van Israël en de Grieks-Romeinse filosofie elkaar niet uit, vindt de voormalige magister-generaal.

&Door vragen te stellen, twijfels uit te spreken en met elkaar in gesprek te gaan, kunnen we de wijsheid op het spoor komen. Essentieel is het nastreven van diepgang en het mijden van oppervlakkigheid. Elke vraag mag gesteld worden, geen enkele intellectuele discussie mogen we vrezen. Traditioneel waren de universiteiten de bevoorrechte plaatsen waar dergelijke debatten mogelijk waren. Er zijn ook andere manieren om wijsheid te verwerven.’

*

Als u het hele interview wilt lezen kunt u een gratis proefnummer aanvragen (zo lang de voorraad strekt) van nummer 884 van 18 januari 2017 via www.tertio.be

Lucette Verboven is de auteur van &Ongewone Wegen’, een boek met portretten van zusters en broeders over de hele wereld. Het won in 2013 de publieksprijs als beste spirituele boek in Vlaanderen. Zie 'Ongewone wegen’: een 'must have’