07 Februari 2017

De Bijbel als cabaret

Ga naar overzicht

Deel op:

Een lang verhaal kort’ is de voorstelling waarmee cabaretier Remco Veldhuis momenteel door het land trekt. Hij vertelt de hele Bijbel na – in 100 minuten. Lekendominicaan Karin Bornhijm doet verslag.

door Karin Bornhijm, lekendominicaan

Getriggerd door het indrukwekkende interview van het tv-programma De Verwondering en door een interview in Volzin werd ik door een goede vriendin meegetroond naar het Barendrechts theater 'Het Kruispunt’.

Hoewel de naam van dit theater in eerste instantie gewoon pragmatisch verwijst naar de locatie (het staat op het grote kruispunt van oud-Barendrecht), is de naam voor deze voorstelling wel heel toepasselijk.

Voor biblebelt Barendrecht en onder toeziend oog van drie dominees, twee lekendominicanen en voor ongetwijfeld nog een aantal theologen deed Veldhuis een goede poging om de Bijbel in honderd minuten te vertellen. Een bijna godsonmogelijke opgave, waarbij natuurlijk rigoureuze keuzes gemaakt moeten worden.

Zouden totaal niet-gelovigen maar wel nieuwsgierige mensen naar deze voorstelling gaan? Ik weet het niet. Veldhuis heeft natuurlijk zijn naamsbekendheid mee. Maar een voorstelling zonder pauze en honderd minuten Bijbelverhalen kan afschrikken. In die zin is het moedig dat hij zo’n voorstelling op de planken zet.

Toch is denk ik de voorstelling laagdrempelig genoeg voor niet-gelovigen of minder ingevoerde christenen. Misschien is het wel te licht voor degenen die redelijk doorkneed zijn.

Remco Veldhuis

De wat orthodoxere protestanten zullen de grappen ongepast vinden, maar de bijna uitverkochte zaal waardeerde ze met lach en gegrinnik. Velthuis zoekt de grens op van wat nog kan aan grappen en ik proefde dat hij voor de zaal bij een grap over zijn moeder de grens wel aangeraakt had.

Toch is Veldhuis een woordkunstenaar en dat uit zich in creatieve woordspelingen en het aantikken van de actualiteit. Bijzonder was het hoe hij op een hele natuurlijke manier zijn eigen levensverhaal verweven heeft in de voorstelling en hoe de verhalen van toen ook iets zeggen over zijn eigen leven.

Daarmee laat hij zien dat de Bijbel niet alleen een boek is van lang geleden, maar dat het gaat over nu, over ons leven in alle verscheidenheid. Het is het verhaal van en over God die het steeds weer opnieuw probeert met zijn schepping ook presteert de mens het iedere keer weer om er een zootje van te maken.

Na de voorstelling vroeg een oud-tiener van de kerk aan mij: was er nog iets dat onjuist was? Nee ik geloof het niet. Maar, zo gaf ik terug, dat moet je zelf ook kunnen beoordelen, want dit heb je allemaal gehad toen je nog de tienerdiensten op zondag in de kerk bijwoonde.

We hebben er samen smakelijk om gelachen dat er toch wel wat was weggezakt, dus deze opfriscursus van Veldhuis kon geen kwaad. Je kon merken dat Veldhuis zich degelijk heeft voorbereid en dat hij zich ook wel realiseert dat hij keuzes heeft moeten maken – al was het maar omdat één waarheid niet bestaat.

Klik hier voor de speellijst * Het artikel in Volzin * Het programma De Verwondering

De aankondiging op YouTube: