02 Januari 2017

Deelnemen aan het goede

Ga naar overzicht

Deel op:

lleen het onvoorstelbare kan ons geven wat we nodig hebben.

Erik Borgman

Het is in onze activistische cultuur uiteraard volkomen contra-intuïtief: dat het beste antwoord op een situatie van urgente crisis en dreiging zou bestaan in wachten en openstaan voor wat komt. Net zo contra-intuïtief als de christelijke boodschap dat wie zijn leven wil behouden, het moet verliezen (Mt 10,39; 16,25; Mc 8,35; Lc 9,24; 17,33; Joh 12,25).

In deze zin betekent de contemplatieve politiek en ethiek waar Laudato si’ wat mij betreft uiteindelijk toe uitnodigt, een herontdekking van de specifiek religieuze grondslag van creativiteit: geloven en vertrouwen in, verlangen en uitzien naar wat onvoorstelbaar is. Omdat alleen het onvoorstelbare ons kan geven wat we nodig hebben.

Slotzinnen uit het artikel ‘Deelnemen aan het goede. De contemplatieve politiek van de encycliek Laudato si’’ van Erik Borgman. Dit artikel uit het Tijdschrift voor Theologie is nu gratis digitaal te lezen.