18 Januari 2017

Middeleeuwse dominicanen

Ga naar overzicht

Deel op:

ie deutschen Dominikaner und Dominikanerinnen im Mittelalter’ is een dikke bundel artikelen over de geschiedenis waar de Nederlandse broeders en zusters ook een tijd deel van zijn geweest. De Nederlandse historicus Guus Bary schreef er dan ook een bijdrage voor.  

Die deutschen Dominikaner und Dominikanerinnen im MittelalterHet artikel van Guus Bary gaat over de oprichting van Germania Inferior (‘Nederduitsland’) in 1515. (Daarover schreef hij eerder ook een memento bij een vijfhonderdjarige ordesprovincie).

Het boek is maar liefst 600 pagina’s dik en is deel 21 in een serie uitgaven over de geschiedenis van de Orde. Het gaat over de periode 1221-1515.

De auteurs hebben zich vanuit verschillende invalshoeken vooral gericht op de innovatieve en traditionele kanten van de zusters en broeders in die eeuwen, waarin bijvoorbeeld grote Duitse dominicanen als Albertus Magnus, Meister Eckhart, Johannes Tauler en Heinrich Seuse leefden.

Klik hier voor de inhoudsopgave en hier voor bestelinformatie.

Redactie: Heusinger, Sabine von / Füllenbach, Elias H. / Senner, Walter / Springer, Klaus-Bernward. ISBN 978-3-11-048238-6, prijs € 99,95, ook te verkrijgen als eBook.

Uitgever De Gruyter, Berlijn/Boston

Gezang voor St. Dominicus afkomstig uit het Dominicanessenklooster St Gertrud in Keulen, nu eigendom van de Dombibliotheek in die stad.