22 December 2016

Vandaag zijn 'we' 800 jaar

Ga naar overzicht

Deel op:

p 22 december 1216, vandaag 800 jaar geleden, keurde paus Honorius III de Orde der Predikers officieel goed. Dat werd bekrachtigd door een tweede bul op 21 januari 1217 te overhandigen aan stichter Dominicus.

Begin van de bul van paus Honorius. Klik op de afbeelding voor een Engelse vertaling van de tekst.

Begin van de bul van paus Honorius. Klik op de afbeelding voor een Engelse vertaling van de tekst.Het einde van het achtste eeuwfeest wordt dan ook gevierd op 21 januari 2017. Toch is vandaag ook geboortedag van de Orde der Predikers, die destijds een opvallende vernieuwing was. De samen rondtrekkende bedelende predikers, gericht op de steden en op bestudeerde verkondiging, bouwden een ander model van religieus leven uit dan dat van de monniken in hun abdijen of dat van priesters en bisschoppen.

Paus Honorius III was ook de paus die in 1223 de tweede bedelorde officieel goedkeurde: die van Franciscus van Assisi.

Op deze pagina kunt u meer lezen (Engels) over de twee bullen van goedkeuring van de dominicanen, zoals de Orde der Predikers bekend is geworden. Dominicus zelf had dat waarschijnlijk onzin gevonden. De Orde was niet zijn geesteskind, eerder was hij er de vroedman van: degene die een nieuwe beweging in de kerk tot leven hielp komen.

Op 21 januari vieren de leden van de Dominicaanse familie samen feest vanwege het 800-jarig bestaan en alle activiteiten. Ook zullen er dan twee boeken gepresenteerd worden over Dominicus en de geschiedenis van de Orde. Deze website houdt u op de hoogte.

Latere verbeelding van de overhandiging van de tweede bul aan Dominicus.