02 December 2016

Tijdelijk Sint Nicolaas'altaar' in Zwolle

Ga naar overzicht

Deel op:

n het portaal van de kerk van het Dominicanenklooster in Zwolle staat nog een paar dagen een tijdelijke herdenkingsplek voor Sint Nicolaas. Een geste naar het nabijgelegen Sinterklaasmuseum én naar de dominicaanse link met de heilige.

sint-nicolaasaltaar-zwolle

Het kleine Sinterklaasmuseum in de Assendorperstraat in Zwolle bestaat tien jaar en is praktisch de overbuur van de dominicanenkerk. Daarom is er tijdelijk een klein altaar ingericht met een beeld van de goedheiligman.

Sint Nicolaas en de dominicanen zijn van oudsher sterk met elkaar verbonden. Nicolaas leefde van ongeveer 280 tot 352. Bij een bezoek aan het Italiaanse Bari vertelde hij dat hij daar graag na zijn dood begraven wilde worden. Dat gebeurde uiteindelijk, meer dan zeven eeuwen later.

Het gebeente van Sint-Nicolaas werd in de elfde eeuw door Italiaanse kooplieden van het Turkse Myra overgebracht naar de havenplaats, bovenaan de hak van Zuid-Italië, bij de achillespees als het ware. Op woensdag 8 mei 1087 arriveerde het stoffelijk overschot van Sint-Nicolaas in Bari.

In dat jaar werd ook gestart met de bouw van de Sint-Nicolaasbasiliek. Daar werd de goedheiligman in een crypte begraven. En daarmee wordt de verbondenheid tussen Sint en de dominicanen verklaard: de Sint-Nicolaasbasiliek wordt beheerd door dominicanen. Zij waken tot op de dag van vandaag over het graf van Sint-Nicolaas.

*

Klik hier voor het Sinterklaasmuseum

Zie ook: Het multiculturele graf van Sint Nicolaas