05 December 2016

Onze Vader: een vertaler is een verrader

Ga naar overzicht

Deel op:

”En vergeef ons onze schulden, zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren, en breng ons niet in beproeving…” Is dit een verbetering? Op het eerste gezicht niet.’ André Lascaris over de nieuwe vertaling van het Onze Vader.

nieuw-Onze-Vader

Wie struikelt niet over het woord 'schuldenaren’? Je moet goed nadenken en zelfs een woordenboek raadplegen om de betekenis te achterhalen.

Het Onze Vader is vooral moralistisch gebeden, als een gebed om meest kleine zonden kwijt te raken. We mogen hier denken aan geld, grond, bezit, leningen van het ene individu naar een ander, maar ook, denk ik, van de ene staat naar een andere.

Het gaat echter niet om een zegen en een kruis erover. Het gaat om vergeving in de zin van kwijtschelding.

*

Lees de hele tekst op de blogsite van André Lascaris o.p.: www.meerdanikzelf.nl