07 December 2016

Kort internationaal

Ga naar overzicht

Deel op:

ominicanessen steunen de Indianen in Standing Rock, Nieuwe Amerikaanse zusters in Ierland en Nederland, een lekendominicaan tussen vluchtelingen, lekendominicanen in Noorwegen en Frankrijk en Maltese snacks. Berichten uit het wereldwijde dominicaanse netwerk.

sisters-standing-rock

Zusters solidair met Standing Rock

In de Amerikaanse staat Noord-Dakota woedt een strijd om een Indiaans gebied Standing Rock. Het gaat om een oliepijplijn die door het gebied zou moeten gaan. De aanleg ervan is eerder door een veto van president Obama stilgelegd, maar nu zetten de oliemaatschappijen toch door.

Indianen en hun sympathisanten vrezen dat het drinkwater in het gebied vergiftigd wordt. Ook willen ze niet dat hun begraafplaats moet wijken voor de pijplijn. De demonstranten zijn in september met grof geweld aangevallen door beveiligingsmedewerkers van een particulier bedrijf. In oktober ging de politie al even lomp te werk.

Acht dominicanessen trokken naar Standing Rock. Lees dit artikel in de Huffington Post of dit verslag van zr. Marilyn A. Winter o.p.

Las Casas, genoemd naar de befaamde voorvechter voor indianenrechten Bartolomee de las Casas, is een dominicaanse instelling voor pastoraal werk onder native Americans.

Overigens werd op 5 december bekend dat de Indianen gewonnen hebben: er komt geen pijplijn door het gebied van de Sioux.

*

Lekendominicaan onder vluchtelingen

Anna Marija

De Noorse lekendominicaan Anna Marija Edith Foss uit Oslo, Noorwegen, was vorig jaar zeer betrokken bij de aankomst van vluchtelingen op Lesbos, Kos en in Athena.

Ze kreeg daarbij ook ondersteuning van haar landgenoot Haavard Simon Nilsen o.p. Op de website van de Europese lekendominicanen staan foto’s en een verslag over zowel de hardheid als de schoonheid van het gezamenlijke opvangen van verstrooide mensen.

Klik hier om meer te lezen

*

Nashville-zusters in Ierland

Sommige van de Amerikaanse Nashville-zusters stammen zelfs af van de Ieren die naar de VS trokken. Ook Ierse dominicanessen staken in de 19e eeuw de Atlantische Oceaan over. Nu draaien de dominicanessen van St. Cecilia de beweging om en zijn ze komen wonen en werken in Ierland, in Limerick.

De zusters uit Nashville, Tennessee maken deel uit van een sinds 2000 sterk groeiende congregatie. In Nederland wonen sinds een paar jaar ook drie dominicanessen, in begin van het nieuwe jaar krijgen ze gezelschap van een vierde zuster.

Bron: http://dominicans.ie/nashville-sisters/

*

Samenwerkende lekendominicanen in Europa

De bestuursleden van de ECLDF, European Council of Lay Dominican Fraternities, bezochten de afgelopen tijd Noorwegen en Frankrijk. De Europese lekendominicanen vieren het achtste eeuwfeest met een ketting van activiteiten. Op de website is een verslag te lezen. (Engels)

De Nederlandse lekendominicaan Leny Beemer, voorzitter van ECLDF, naast magister van de Orde Bruno Cadoré, in Oslo.

*

Gespot: Dominicus snackbar op Malta

Met dank aan Leo de Jong o.p.

*

Kijk op de internationale site voor veel meer nieuws

In Nederland maakt zr. Bep van der Wilk maandelijks een vertaling van de Engelstalige nieuwsbrief. Als u op haar maillijst wilt staan kunt u haar een email sturen.