24 November 2016

Dominicanessen Irak terug in Karakosh

Ga naar overzicht

Deel op:

eer dan twee jaar na hun haastige vlucht voor IS zijn de dominicanessen van St. Catharina van Siena van Irak weer terug in Karakosh. Terwijl Irakese soldaten de overwinning vieren, lopen de zusters door de puinhopen van hun huis en kerk.

Klik om de video te bekijken.

Na ongeveer een maand vechten rukt de coalitie tegen IS (of Da’esh) op over de vlakte van Ninive naar Mosul. De dominicanessen maken deel uit van een grote christelijke minderheid die al een eeuwigheid in dit gebied leeft, maar nu versplinterd en uitgedund is.

De zusters hebben de afgelopen jaren toevlucht gevonden in Koerdisch Iraaks gebied. Daar hebben ze ook een bijdrage kunnen leveren aan de opvang van hun medevluchtelingen.

Volgens de berichten is IS al verdreven uit minstens 120 dorpen en stadjes in de omgeving van miljoenenstad Mosul. Een van die plaatsen was Karakosh. De zusters hadden contact met christelijke strijders, die al foto’s hadden gestuurd van de vernietiging van de kerken, huizen, scholen en ziekenhuizen.

(Photograph by Adnan R. Khan)

Klik hier voor een artikel op de internationale site van de dominicanen en hier op een reportage van Adnan R. Kahn (beide Engelstalig).

De zusters kunnen op verschillende manieren worden gesteund, zoals via de Dominican Foundation of via de Franse dominicanen (zet erbij: 'For Iraq’):

PROVINCE DOMINICAINE DE FRANCE
DOMICILIATION : HSBC FR AGENCE CENTRALE
IBAN : FR 76 3005 6001 4801 4854 2857 016
Code B.I.C. : CCFRFRPP

web-sisters-dominican-mosul-rebuild-mackleans-magazine-youtube

*

Klik hier voor eerdere berichten over de zusters en broeders in Irak.